fbpx

Диетолог посочи колко точно ядки трябва да ядем всеки ден

Странно, но вярно: това, което хората наричат ядки, всъщност често не е. Пример за това са фъстъците, които всъщност са бобови растения. Но бадемите, кашуто, кокосовите орехи, шам-фъстъците, макадамията и орехите също не са ядки, а семена на костилки. Но каквито и да са те, според експертите тези продукти са изключително полезни за нас.

Проучванията показват, че хората, които консумират шепа ядки на ден, живеят по-дълго в сравнение с тези, които не ги ядат. От сурови до печени, кои ядки са най-здравословните и в какви количества трябва да се консумират? Време е да разберем.

Експертите препоръчват ежедневно да се ядат около 30 грама ядки. Просто казано, количеството трябва да бъде както следва (в единици):

Бадеми: 20-30

Бразилски орехи: 10

Кашу: 15

Лешник: 20

Макадамия: 15

Фъстъци: 40

Шам-фастък: 30

Орех: 10 (или 20 половини)

Какво съдържат различните видове ядки? Ето някои хранителни вещества:

Бадеми: протеини, витамин Е и особено калций.

Бразилски орех: много фибри, както и най-добрият източник на селен.

Кашу: мед, цинк, желязо.

Лешник: фибри, калий, фолиева киселина и витамин Е.

Макадамия: мононенаситени мазнини, тиамин, манган.

Фъстъци: богати на протеини.

Шам-фастък: протеин, калий, стерол, антиоксидант ресвератрол.

Орех: алфа-линолова киселина, омега-3, антиоксиданти.

За да се осигурят максимални ползи за здравето, е по-добре да се вземат различни видове ядки, казват изследователите. Проф. Рейчъл Браун, диетолог, казва: „Ние предлагаме да смесите различни видове ядки, за да увеличите ползите за здравето. Така получавате здравословни мазнини и хранителни вещества. Диетологът по въпросите на общественото здраве Розмари Стантън препоръчва да се изберат суровите и несолените ядки. Суровите ядки не са толкова вкусни и трайни, колкото печените, но ако човек обича само печени, тогава е по-добре да си купувате сурови и да ги приготвите у дома си.

„Някои проучвания показват, че ако готвите ядки при високи температури, те губят хранителни вещества. Но ако го правите при ниски температури, загубите са незначителни ”, казва още д-р Браун. Нейните наблюдения показват, че свойствата за понижаване на холестерола са приблизително еднакви в суровите ядки и при печени при 140 градуса по Целзий.

Като правило, ядките се съхраняват при стайна температура в херметически затворени контейнери и на тъмно място в продължение на няколко месеца. Това обаче не важи за всички. Ядки, богати на полиненаситени мазнини, като орехи, кедър и бразилски, трябва да се ядат бързо или да се съхраняват в хладилник или дори във фризер, за да се гарантира тяхната свежест за дълго време, съветва д-р Браун.

Олиненаситените мазнини са силно податливи на окислителни процеси. Поради това ядките стават граниви, което им дава неприятен вкус и странна миризма.

Проучванията показват, че тези, които редовно ядат ядки, е по-малко вероятно да наддават на тегло, отколкото тези, които не ядат. Този продукт е наистина богат на мазнини, но те са „здравословни” мазнини (моно- и полиненаситени), с изключение на кокосовите орехи, които съдържат много наситени, „вредни” мазнини, отбелязва д-р Стентън.

Ядките също са богати на фибри и протеини. Това означава, че те ни позволяват да се чувстваме сити по-дълго, като предотвратяваме преяждането. И накрая, използването на ядки, както се съобщава от австралийски учени, намалява риска от сърдечни заболявания.

Яденето на ядки е добро за околната среда. През последните години, те са придобили лоша репутация, тъй като се смята, че тяхното отглеждане изисква голямо количество вода. Това е отчасти вярно, особено в случая с бадемите и кашуто. Въпреки това, д-р Браун отбелязва, че макар че ядките изискват много течност за покълване, тези разходи не са сравними с количеството вода, което се изразходва за добитък.

Така експертите препоръчват да се ядат повече ядки, не само за нашето здраве, но и за околната среда./zdrave.to

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

error: Content is protected !!