fbpx

Децата под 5 години не бива да са пред екран повече от час на ден

Световната здравна организация публикува за първи път препоръки отноно времето, което децата под 5-годишна възраст могат да прекарват пред екраните.

Звеното по здравеопазване на ООН посочва, че децата под 5-годишна възраст не бива да се излагат на излъчванията на екраните повече от 1 час на ден. Нещо повече – колкото по-малко това се случва, толкова по-добре за здравето им, пише „Профит“.

Организацията препоръчва децата под 18-месечна възраст да не се излагат пред екрани, различни от тези за видео чатове, предава Businessinsider.com.

Родителите на деца под 2-годишна възраст трябва да подбират съдържание с висока образователна стойност, което да гледат заедно с тях, за да могат да обясняват това, което се прожектира на екрана.

Някои критици посочват, че препоръките на Световната здравна организация не са съобразени с потенциалните ползи от дигиталните медии.

По думите на Андрю Прзибилски, директор Проучвания в Oxford Internet Institute, част от University of Oxford, коментира, че препоръките разглеждат само времето, което трябва да се прекарва пред екрана, но не и съдържанието и контекста. Според него, не всички поводи за стоене пред екран са еднакви.

Британският Кралски колеж по педиатрия и детско здраве посочва, че наличните данни не са достатъчно, за да позволят на експертите да определят каквито и да е било норми за здравословно боравене с екраните.

„Нашите проучвания не показват достатъчно силни доказателства в подкрепа на поставянето на лимити за времето пред екран”, казва д-р Макс Давие от британския колеж.

„Ограничените срокове пред екрана, предложени от Световната здравна организация, не изглеждат пропорционални на потенциалната вреда от това”, казва той.

Световната здравна организация не уточнява потенциалните вреди от прекаленото стоене пред екрана, посочвайки, че препоръките, които включват и съвети за спорт и сън, са необходими на фона на увеличаващата се липса на физическа активност, което се наблюдава сред населението по света.

Липсата на физическа активност е водещ рисков фактор и основна причина за затлъстяването по света.

Според здравната организация, децата на възраст под 1 година не трябва да прекарват повече от половин час на ден в поза, в която са посатвени върху стомаха си.

Децата над тази възраст трябва да имат поне 3 часа на ден, прекарани във физическа активонст, добавят от организацията.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

USA news
Horoscope for Friday, April 19: Do not access the Internet through the phone zodiac sign

Pixabay Libra should not go online on April 19. Here is the horoscope of the Lama: Aries Today you can not only have a pleasant time, but also achieve significant changes in your personal life, which will be of a positive sign. Indeed, this will require patience and caution, but …

Блиц Новини
Скандално твърдение в „Ергенът” накара българките да намразят Алек

кадри bTV Има и ли няма „проникване”? Този въпрос тормози феновете на „Ергенът” още от сряда вечер, когато Валерия подлуди имението с твърдението, че любовната игра между нея и Алек от игра си е станала същински акт. На кадрите в анонса на следващия епизод на любовното риалити се виждат разгорещени …

Блиц Новини
Козунаци от 2 до 100 лв на пазара

Кадри България он ер. Остава по-малко от месец до светлия празник Великден и темите за козунаци и яйца се завъртяха.  Увеличават се и проверките за качеството и цената на козунаците, казват от Сдружението за достъпна и качествена храна. Ако козунакът от магазинната мрежа е без етикет, е притеснително, тъй като …

error: Content is protected !!