fbpx

Депутатската заплата с 90 лева нагоре през ноември

kanal3.bg

Средното заплащане в България намалява с 0,7% от лятото насам
В понеделник НСИ оповести средните заплати в страната за третото тримесечие и според съобщението заплащането в обществения сектор за последния месец от периода е вече 1173 лв. вместо досегашните 1143 лв. Депутатската заплата е три пъти средната, т.е. за ноември народните представители ще получат 3519 лв., което е с 90 лв. повече от сегашното им базово възнаграждение, пише „24 часа“.
Това е все още под рекорда, постигнат през февруари т.г., когато депутатската заплата достигна 3540 лв.

3519 лв. е обаче минималната депутатска заплата. За участие в комисия те взимат 10% отгоре, а няма нито един народен представител, който да не е член на по две. За всяка година трудов стаж те взимат и по 1,6%, т.е. най-възрастните ще се разписват за по над 5000 лв. Постовете в НС носят още проценти.

Плюс това депутатите вземат и по две трети от заплатата си допълнително под формата на разходи за наемане на сътрудници и други, за отчитането на които няма кой знае какъв строг контрол.

Най-високата заплата в държавата обаче е на президента. Той получава официално минимум две депутатски заплати, т.е. от декември Румен Радев ще се разписва срещу 7038 лв. Той също получава по 1,6% отгоре за всяка прослужена година, което за неговия стаж прави около 60% отгоре или чистото му възнаграждение отново минава 11 хил. лв.

Премиерът и председателят на парламента са малко по-назад от държавния глава – вземат само 50% повече от депутат. Така месечната заплата на Бойко Борисов става 5278 лв., т.е. нараства със 135 лв. в сравнение със сегашната. Това е обаче без добавката за трудов стаж, която също е по 1,6%. При трудовия стаж на Борисов премиерската му заплата става над 7000 лв.

Министрите получават по 30% над основната депутатска заплата, т.е. 4574 лв. от ноември.

За първи път от доста време насам заплатите на останалите най-висши държавни чиновници леко спадат, тъй като в повечето случаи те се определят в зависимост от заплатите в съответния сектор, а в повечето браншове има лек спад на средните.

Например заплатите на председателя и членовете на КЕВР зависят от средното заплащане в енергетиката. Шефът на регулатора получава 93% от три средни заплати в енергетиката, но точно за третото тримесечие тези заплати намаляват от 1821 лв. на 1804 лв., което автоматично намалява и заплащането в КЕВР.

Средното заплащане в България намалява с 0,7% от лятото насам

Средната заплата в България през третото тримесечие пада с 0,7% в сравнение с второто тримесечие, съобщи НСИ. Тя достига 1117 лв.
Спадът на заплатите е най-голям във финансовите и застрахователни дейности – с 5,6% в сравнение с предното тримесечие, но самите заплати на финансистите и застрахователи са сравнително високи – 1815 лв. сега и 1922 лв. през месеците от април до юни.

В хотелиерството например средната заплата се вдига, но продължава да е сред най-ниските. В началото на годината тя е била 631 лв., през второто тримесечие е 697 лв., а сега е вече 707 лв.

В образованието за първи път от доста време насам има лек спад на средната заплата от 2,5% в сравнение с предното тримесечие. средната заплата в тази сфера обаче в момента е по-висока отколкото в началото на година – 1073 лв. срещу 974 лв. през първото тримесечие на 2018 г.

Най-високи продължават да бъдат заплатите в сферата на ИТ, далекосъобщенията и създаването на информационни продукти. там средната заплата е 2661 лв., само с две лева по-ниска от предното тримесечие. От началото на годината тя е нараснала с над 300 лв. месечно. На второ място но с далеч по-ниски заплати са финасистите и застрахователите.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Всички участници в един епизод събира „Бригада нов дом“

Кадри БТВ Последният епизод всъщност ще е епизода за проглеждането, това, което всъщност е посланието на предаването, анонсира Мария Силвестър финалната история от „Бригада нов дом“. В него участие взимат всички семейства, на които бригадата помогна да си стъпят на краката. За проглеждането отвъд ограниченията, отвъд бариерите, отвъд всичко невъзможно, …

Блиц Новини
Йоана след „Ергенът”: Алек ме заблуди

кадри bTV Стюардесата Йоана, която отпадна от „Ергенът” на крачка от големия финал, заяви, че е била заблудена от Алек. Тя директно призна, че приятелят на майка ѝ е трябвало да го унижи при родителската среща, като го бутне в басейна, както е искал. Отвъд разочарованието, Йоана коментира, че Алек …

Блиц Новини
Подкрепа за Чоткин преди големия финал на Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Остана само да видим финалното готвене на двамата претенденти за голямата награда от 100 000 лв. Двамата готвачи, които ще се борят за нея в големия финал на „Хелс Китчън“ са талантливият Чоткин и изненадата на сезона Станислав. Димитър напусна кухнята на Ада завинаги на престижното трето …

error: Content is protected !!