fbpx

Депресията, стресът, чистенето и множеството ползи от него

Снимки: pixabay

Времето за пролетното почистване на дома настъпи, а ние все отлагаме това на пръв поглед неприятно и трудоемко занимание. Със сигурност да чистим вечер след работа и в почивните дни не е най-желаният сценарий за никого, но той носи редица ползи, които не се изчерпват само с поблагоприятната и безопасна среда, която създаваме у дома.
Ако обаче си мислим, че да прекараме цял ден в хоризонтално положение и да не си мръднем пръста ще ни помогне да се преборим с натрупания стрес, май сме в грешка. Чистенето се нарежда до йогата и медитацията като метод за справяне с безпокойството и емоционалното напрежение. Може да ни звучи странно, но си има няколко логични обяснения, пише lifestyle.bg.

Контрол
Почистването ни дава усещането за сила и владеене на ситуацията. Животът е пълен с непредсказуеми ситуации, на които често не можем да окажем влияние. Но това колко чист ще е дома ни зависи само и единствено от нашата воля и старание.

С парцал и четка в ръка можем да върнем увереност в силите си. Добра идея е да си направим списък с всички дейности, които трябва да извършим. А зачеркването на всяка една от тях и крайният резултат със сигурност ще ни накарат да се почувстваме удовлетворени и доволни от себе си.

Бъркотия
На всички ни се е случвало да сe изнервим, защото не можем да открием местоположението на дадена вещ в цялата лудница, която властва у дома.
Да живеем в бъркотия ни създава допълнителен стрес, от който можем да се избавим по един-единствен начин – като запретнем ръкави и подредим всичко.
Жените, които определят дома си като разхвърлян, са по-податливи на депресивни състояние и дори и дреболии са склонни да ги извадят от емоционалния контрол. За да се чувстваме добре, се нуждаем от място, в което да ни е комфортно и сигурно.

Откъдето и да го погледнем, чистенето на дома си е ефективно физическо упражнение. А всяка двигателна активност има способността да подобрява настроението ни чрез отделяне на хормони на щастието.
Според изследване на шотландски учени, редовното вършене на домакинска работа намалява депресивните състояния с 20%, предава Bright Side.

Ритуал
За някои хора чистенето е именно това – добре позната и обичайно повтаряща се активност. Нашият мозък е конструиран така, че действията, които извършваме през определен период от време отново и отново, имат релаксиращ ефект, защото ни дават сигурност. Не бива да забравяме и че много хубаво не е на хубаво. Затова не трябва да се вманиачаваме в чистенето, за да не превърнем всички изброени досега позитиви в негативи.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
„Бягство към победата“ 2 очаква нови приключенци

Кадри „Шоуто на Слави“ архив Едно позабравено шоу от далечната вече 2009 година стартира отново в ефира на БТВ. Тогава то бе част от „Шоуто на Слави“, сега също се продуцира от Евгени Димитров. Кастингът е вече отворен и желаещите да се впуснат в приключението могат да се запишат за …

Блиц Новини
Михаела успя да направи всички свои врагове в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Провал след провал в червената кухня и непрекъснатите караници на висок тон взеха жертва и това е Кирил, който се превърна в поредния елиминиран готвач. Участникът влезе с висока заявка и впечатляваща биография, но така и не показа какво може. Кирил бе сред основните виновници за провалената …

Блиц Новини
Въпрос за планети провали Радо от Сливница в „Стани богат“

Кадри бТВ Радослав Иванов от Сливница достави удоволствие на зрителите с играта си в „Стани богат“ тази вечер. Радо, който изгражда системи за видеонаблюдение и прави исторически възстановки на ключови битки от българската история, не се затрудни с първите пет въпроса и стигна лесно до първата си сигурна сума от …

error: Content is protected !!