fbpx

Две прекрасни имена черпят в най-забавния ден от годината!

На днешната дата (1 април), имаме два повода за празнуване. На днешната дата православната църква почита паметта на Св. мъченик Аврамий Български. Освен това църквата почита паметта на Преп. Мария Египетска, пише Блиц.

Мъченик Аврамий се родил във Волжка България и бил възпитан в мохамеданската вяра. По Божията воля Аврамий се убедил в лъжливостта на мохамеданското учение. Станал истински християнин и изповядвайки Христовата вяра, той станал омразен за своите сънародници. Свети Аврамий загинал мъченически на 1 април 1229 година.

Днес се счита за Деня на хумора и шегата. 1 април обаче е познат навсякъде по света с това, че днес не е грях да излъжем, но без да прекаляваме (или пък нарушаваме законите). Едни твърдят, че този празникът се е зародил в древен Рим, където в средата на февруари (а не в началото на април) празнували Празника на глупците.

Според друга версия дължим честването на шегата на неаполитанския крал Монтерей. Историята е такава:
На краля поднесли риба по случай спирането на земетресението. След година владетелят поискал точно същата риба. Такава обаче не намерили и готвачът приготвил друга, която много приличала на предишната.

И макар че владетелят усетил подмяната, не се разгневил, а дори се развеселил.
Оттогава станали обичайни шегите и лъжите на 1 април.

Друга история разказва, че празникът на хумора се е родил в Англия през 1860 г. Английски джентълмени били поканени на тържествена церемония по „изкъпването на белите лъвове“, която трябвало да се проведе на 1 април. Англичаните не се усъмнили в странната церемония и завели и съпругите си на посоченото място. За тази шега се говорело дълго време след това, а 40 години по-късно 1 април бил наречен Денят на глупците.

Във Франция наричат този обичай „априлска риба“. Произходът му свързват с времето на Карл IX, който през 1564 година издал декрет да се пренесе началото на годината от 1 април на 1 януари, въвеждайки Григорианския календар. На следващата година много от поданиците изпратили на своите приятели новогодишни поздравления и подаръци през април – в знак на протест или оставайки верни на традицията. Слънцето тогава се намирало в съзвездието Риби и французите сметнали, че наименованието „априлска риба“ е напълно достойно за подобни шеги. Традицията още е жива.

В други страни този ден се нарича „Ден на лъжата“. В Нова Зеландия, Великобритания, Австралия и Южна Африка шеги се правят само до обяд. Всеки, който се пошегува в друго време от деня получава псевдонима „Априлски глупчо“.

Днес имен ден празнуват всички, носещи името Авраам или Аврам. Аврам от еврейски означава баща на мнозина. Енергията, която името носи, е на твърдоглавост и чувствителност.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Майката на Митко от Цалапица: Започвам безмилостна борба!

Снимки ФБ и кадри БТВ Удар след удар понася борбената майка на Митко от Цалапица. Вече 8 месеца тя води ожесточена борба със съдебната система, от която иска единствено справедливи наказания за виновниците причинили смъртта на сина й. Атанаска Бакалова има и широката подкрепа на близки и не толкова хора, …

Hell's kitchen
Никол оцеля, ще готви в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Инфарктна за участниците резервация беше тази в последния епизод на Хелс китчън. Като водещи на двете кухни застанаха двама от най-добре представящите се, а именно Никол и Славейко. Борбата бе ожесточена и двата отбора завършиха на 2 секунди разлика. Според правилата Никол трябваше да напусне състезанието, но …

Блиц Новини
Мистерия с изгонването на Васка от „Ергенът“, ето какво скриха продуцентите

кадри bTV, YouTube/Надкаст Огромната част от аудиторията на “Ергенът” са жени. Малкото мъже, които гледат риалитито, пък най-вероятно ще спрат, след като вече я няма Васка. Тя беше еднолична шампионка по мъжки интерес в този сезон и този факт се отбелязва от всички коментатори. Защо обаче Васка си замина? Официалната …

error: Content is protected !!