fbpx

Две от най-спорните фигури на XX век бяха обявени за светци от папата

Папа Франциск направи светци две от най-спорните фигури в Римокатолическата църква през XX век. Франциск канонизира салвадорския архиепископ Оскар Ромеро и папа Павел VI, който управлява Църквата в едни от най-бурните времена, информира „Ройтерс“ и news.bg.

На церемония пред десетки хиляди хора на площад „Свети Петър“ във Ватикана Франциск обяви двамата за светци с други петима по-малко известни, които са родени в Италия, Германия и Испания през XVIII и XIX век.

Ромеро, който e застрелян от десни по време на меса през 1980 г., и Павел, който закрива Втория ватикански събор (1962-1965), са спорни фигури в Църквата и извън нея. Те са свързани с политически и социални промени през миналия век. И двамата оказват огромно влияние върху Франциск – първият папа от Латинска Америка.

Ромеро, който често е осъждал репресиите и бедността, е застрелян на 24 март 1980 г. в Сан Салвадор, столица на Салвадор. Убийството е един от най-шокиращите моменти в дългогодишния конфликт между няколко подкрепяни от САЩ правителства и леви бунтовници. По време на конфликта са избити хиляди хора от десни и военни отряди.

Вярва се, че убийството е по нареждане на Роберто д’Обюсон, военнослужещ и основател на дясната партия ARENA. Той умира от рак през 1992 г.

Ромеро многократно е осъждал упражняваното от салвадорските военни и паравоенни насилие върху цивилни и е призовавал международната общност да спре репресиите. Минути преди да бъде застрелян в сърцето той говори за разпространяване „ползите от човешкото достойнство, братство и свобода на планетата…“.

75 000 души са убити и 8 000 са ранени по време на войната в Салвадор между 1980 и 1992 г. Ромеро се превръща в икона за бедните хора в Латинска Америка. Но някои във Ватикана и влиятелни консерватори в Римокатолическата църква в Латинска Америка са против канонизирането му, тъй като смятат, че Ромеро е бил твърде политизиран през живота си и дори след смъртта.

Процесът по канонизирането му се влачеше от десетилетия. Франциск го ускори след избирането му през 2013 г. и след като през 2015 г. Ватиканът обяви, че Ромеро е мъченик.

Павел VI, срамежлив човек, описван от биографи като нерешителен, е избран през 1963 г. и умира през 1978 г.

Франциск често цитира Павел, показвайки, че е ангажиран да приложи реформите на съвета, които позволиха месата да се провежда на местни езици вместо латински език, изрази уважение към другите религии и започна помирение с евреите.

И до днес ултраконсервативни католици не признават приетите по време на съвета учения и обвиняват Павел, че е поставил начало на упадък на традицията.

Управлението на Павел съвпадна с кардинални социални промени, включително сексуалната революция.

Въпреки множеството реформи, които са приети, Павел остава в историята с енцикликата си „За човешкия живот“ от 1968 г., която доведе до налагане на забрана от Църквата за използване на противозачатъчни.

Забраната, която Павел приема, е в противоречие със съвета на папска комисия. Тя се превръща в най-спорното решение на Римокатолическата църква през XX век. Павел също е първият папа на съвремието, който пътува извън Италия да се срещне с католици. Практиката продължава и до днес.

Павел VI е третият папа, който Франциск канонизира от 2013 г. Другите са Йоан XXIII, който умира през 1963 г., и Йоан Павел II, който умира през 2005 г.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Алек Младенов: Не ме интересуват мненията на хората

Кадри БТВ От както стана ясно решението на Алек Младенов да не избере нито една от двете дами го разкостиха откъде ли не. От социалните мрежи го заливат коментари, както и гости, поканени в телевизията да му искат обяснение. Какво направи бе брат? Изглеждаше, че направи всичко това заради майка …

Блиц Новини
Ергенът Алек Младенов: Съвестта ми е чиста

Кадри БТВ Голяма изненада поднесе Алек Младенов с решението си да не избере нито една от двете претендентки за сърцето му. Зрителите са шокирани, но най-вече дамите, които най-малко са очаквали този развой на събитията. Алек се сбогува с двете дами с емоционално видео, в което поотделно благодари и на …

Hell's kitchen
Камелия щастлива, Чоткин спечели Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Лъчезар Чоткин е името на големият победител в сезон 6 на „Хелс Китчън“. Той успя да се пребори със Станислав Димитров и спечели голямата награда от 100 000 лева. Шеф Виктор Ангелов се обърна към двамата в присъствието на неговите су-шефове, родителите и близките на финалистите и …

error: Content is protected !!