fbpx

Дали българско гражданство на над 1400 македонци от началото на годината

Пресцентър Президентство

От началото на годината досега 2098 души са получили българско гражданство по произход, съобщи пред журналисти вицепрезидентът Илияна Йотова днес. Тя уточни, че от тях най-много са от Република Македония – 1402 души.

За миналата година 1436 души са получили българско гражданство по произход.

Най-много хора са получили българско гражданство именно на базата на документи за български произход, при другите възможности, например обща натурализация, числата са много по-малки, обясни Йотова.

Тя уточни, че не става дума за утежняване на режима, но няма как да се приемат за достоверни молби на кандидати за българско гражданство, които нямат никакъв документ за произход, и дори нямат документ от българската организация зад граница, който по някакъв начин удостоверява тяхната българска принадлежност. Търговия с гражданство не може да има, категорична беше Илияна Йотова.

Тя участва в международната конференция „Българските общности в Западните Балкани – ключов фактор в процеса на присъединяване на страните към ЕС“ в София.

Нашите общности по никакъв начин не бяха въвлечени в дискусията, когато се подготвяше срещата на върха ЕС-Западни Балкани, коментира вицепрезидентът. Тя припомни, че едно от условията за членството в ЕС е спазването на правата на човека и на малцинствените права. Тук нашите общности можеха да бъдат много полезни, смята Йотова, пише novini.bg.

Тя посочи, че има много слаба политика по отношение на лекторатите по български език там, където имаме исторически диаспори. Имаме нужда от национална политика за нашите общности зад граница, каза Илияна Йотова.

Дали ако тидете пред хотел РИЛА и поразпитате на ляво и дясно какво ли ще чуете. Два пъти седмично пристигот ДВА черни микробуса пълни с пътници . Сутрин се събират пари и документи се дават отзад в президенството за обработване“. След обяд става връчването!

Абсолютно естествено е,молбите там се подавт.Бат ББ не може да огрее на всякъде.

Бат ББ не дава националност! Това е приоритет на Президента! А тези хора имат пълно право да се наричат българи!

3 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Ники Кънчев: Жена ми заплаши, че ще ме остави на улицата

Кадри: бТВ Водещият на „Стани богат“ Ники Кънчев започна по необичаен начин телевизионната игра тази вечер. Той определи себе си като мислител и разкри какво му е заръчала неговата половинка. „Жена ми днес ме изпрати с думите: Не се прибирай, ако не дадеш най-после тези 100 000 лева на някой …

USA news
Do not dye Easter eggs this color

Easter is coming – that means it’s time to think about dyeing eggs. Traditionally, the best colors are red, burgundy and orange. Church does not forbid painting one of the main symbols of Easter in other colors, but it is better to avoid using dark shades. What colors are eggs …

Блиц Новини
Симона между Никол и Митко в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Любовната история между Митко и Симона вълнува и останалите обитатели на общежитието на Хелс китчън. Дори шеф Ангелов подпитва на моменти как вървят нещата между тях. Но Никол е най-близката й приятелка и прави опити да я предпази от разочарование, което евентуално Симона ще изпита след края …

error: Content is protected !!