fbpx

Гръцки домати III качество заливат пазара, цената им – под 10 ст.

Гръцките домати влизат на 0,05 евро за килограм в България, а в цената им скача в пъти, докато стигат до крайния потребител. Заради това НАП трябва стриктно да следи какво се внася у нас, смята изпълнителният директор на Асоциацията на оранжерийните производители в България Атанас Кунчев пред БНР.

„Изписват гръцки домат, трето качество, на 0,05 евро и го вкарват в България. Този домат е трето качество и се има предвид, че той е за преработка. Само че какво става – той стига до борсите. На тези борси се викат служители на БАБХ, които трябва да окачествят продукцията. Те като видят, че не е трето качество, защото тяхната работа не е да гледат цената, а качеството, те го окачествяват като първо качество. И този домат се продава като първо качество“, обясни той .

Според него европейското подпомагане за родните производители не е ефективно. Освен това субсидиите били едни и същи от 2015 г.

„Трябва много строг контрол при зеленчуците, които влизат от Турция, Македония и Албания“, призова Кунчев. По думите му българските домати в момента са с перфектно качество.

На пазара обаче има пренасищане от турски, гръцки, албански и македонски зеленчуци. Кунчев подчерта, че българите производители не могат да продават продукцията си в Гърция.

Той разказа, че при опит да продават на гръцката борса, започват всякакъв вид проверки, запечатват се камионите и производителите са принудени или да се върнат в България, или да им се развали стоката.

„От БАБХ нищо не правят по въпроса“, категоричен бе Атанас Кунчев.

Защо нашата продукция се предлага в Гърция. Нали тяхната е по-евтина. По-скоро тази информация е журналистически блъв.
Ако гръцката стока е добра няма лошо. Все пак българина има избор при предлагането на пазара. Днес ще купи една стока,друг път друга. Не може фа му се наложи да купува каквото и да е.

Трябва да се стимулира българското производство! ДЪРЖАВАТА НЕ ГО ПРАВИ , А ТОЧНО ТОВА Й Е РАБОТАТА! Субсидиите отиват другаде, а в БГ „влиза“ домат за 0,05 Е /което си е спекула/ а се продава 10-15 пъти по-скъпо в БГ.

Kak da stimulirame bulgarskoto, kato ne vinage e dobro a vintage skip ?

може там да са 3 качество но са по добри от нашите и ние гледаме парници ранни и дебело кожи с хиляди фосфати да могат да станат за пазара по добре вносно не казвам че на

5 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

error: Content is protected !!