fbpx

Гроздан Караджов: Новата пенсионна формула е ограбване на хората!

big5.bg

НОИ: Нямаме правомощия да коментираме една евентуална промяна

„Тази реформа не е правена като реформа. Не е имало нито дебат, нито разчети, нито ясна позиция. Тази реформа е вкарана с оправданието, че тя ще важи едва ли не за малцина тарикати, но това се оказва, че не е вярно. При мен дойдоха хора, които показаха своите разчети и се вижда, че има намаляване на пенсиите с над 200% по новата формула.“ Това каза в сутрешния блок на бТВ бившият депутат Гроздан Караджов, който коментира новата пенсионна формула.

Припомняме, че от тази година в пенсионната формула вече ще се пресмята само осигурителният доход на кандидата за пенсия, натрупан след 1 януари 2000 годината. При пенсионната реформа от 2015 година бе решено от 2019 година да отпаднат трите най-добри години преди 1997 година, а миналата година при обсъждането на бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за тази година, бе взето решение да отпаднат и годините до 2000 година.

„Само за тази година потърпевшите от новата формула за пенсиите ще са към 22 000 души. Това ще продължи в следващите 15 години, като цифрата на тези хора ще намалява, но не с много. По мои сметки държавата ще спестява по над 1 милиард. Това е опит НОИ да прехвърли проблемите от болната глава на здравата. На тези хора трябва да се даде шанс да си изберат по коя от двете формули да се изчислява пенсията им. Те нямат никаква вина. Държава трябва да поеме своята отговорност и да доплати. Цялото общество е разтресено. Това е дин грабеж. Никога не съм получавал толкова обаждания на засегнати хора. Може да има сериозни протести“, прогнозира Караджов.

Гост в студиото беше и Драгомир Драганов, директор на Дирекция „Анализ, планиране и прогнозиране“ в НОИ, който защити различна теза.

„Запознати сме с аргументите на г-н Гроздан Караджов. Осигурителната система е базирана на определени принципи, които трябва да се спазват. Размерът на пенсията зависи от различни фактори. Един от факторите е времето на пенсиониране, друг е стажът. 2015 година бе взето решението за отпадането на най-добрите 3 години. В Кодекса за социално осигуряване ясно бе записано, че това влиза в сила от 1 януари 2019 година. Не сме ние, които можем да коментираме една евентуална промяна. НОИ няма тези правомощия“, разкри Драганов.

40 години удръжки и накрая дръжки

Уважаеми г-н Караджов, Вие сте законотворците. Отменете закона след като е в ущърб на хората. Това е начинът! Не да обикаляте по студията на телевизиите и да обяснявате. Това са си ваши грешки и единственият начин е да отмените този закон. Ние нямаме механизми да променяме закони.

2 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Шеф Кустев за скандала със Сашо Кадиев: Преди да ме ядоса, да пита майка си!

кадри bTV От няколко дни зрителите на bTV очакват с интерес новия епизод на „Аз обичам България”. Основният им мотив е да видят ще яде ли Сашо Кадиев бой от шеф Кустев. От кадрите в аноннса за играта се вижда, че актьорът и звездата на „Мастършеф” не просто се карат, …

Блиц Новини
Мила Михова вдигна скандал на Криси от „Ергенът” на живо по БТВ

кадри bTV Оперната певица Мила Михова надскочи ролята си на коментатор на любовното риалити „Ергенът” и буквално се скара на една от отпадналите участнички. Това беше Криси Горджъс, която в последните епизоди беше особено заядлива, най-вече към една от останалите „ергенки” – Екатерина. Михова реши да използва студиото на bTV, …

Блиц Новини
Снаха спря играта на свекърва си в „Стани богат“

Кадри: бТВ Ваня Балтакова, която дълги години е работила в библиотеката на Софийски университет, а сега е пенсионер, се представи на високо ниво в „Стани богат“ и спечели 5000 лева. За 1000 лева тя бе попитана: „С проектирането на какви обекти се занимава основно ландшафтната архитектура“?“ – Паркове и градини, …

error: Content is protected !!