fbpx

Грийнпийс: Заради въглищата 1 мегаватчас енергия в България „струва“ 93 евро за здравни разходи

Общо 7 хил. дни със симптоми на астма сред децата, 150 случая на хроничен бронхит при възрастните, 80 хил. работни дни в болничен причинява ТЕЦ Марица изток 2, най-голямата електроцентрала на въглища на Балканите. Това показва компютърен модел на замърсяването, публикуван в доклада “Last Gasp: The coal companies making Europe sick” на международната коалиция Europe Beyond Coal, която обединява правозащитни, екологични, професионални и пациентски организации. Използваните данни са официалните от 2016, публикувани от Европейската агенция по околна среда.

Най-тежко последствията от замърсяването се усещат в района на южна България и северна Гърция. Българският енергиен холдинг, собственик на държавната ТЕЦ, се нарежда сред десетте компании, производители на електроенергия от въглища, които причиняват 2/3 от случаите на здравни проблеми вследствие на замърсяването на въздуха в Европа.

Въпреки данните за замърсяването и неговите здравни последствия, ТЕЦ Марица изток 2 ще продължи да работи и след 2021 година. Това е възможно, тъй като държавната централа е напът да получи дерогации (отлагане) от прилагането на по-строги норми за отделяне на вредни емисии във въздуха. В една от най-бедните държави от ЕС плащаме и втората най-скъпа „здравна цена“ на континента и производството на 1 мегаватчас енергия в България означава 93 евро за здравни разходи. Това е значително повече от средната цена за Европа — 53 евро. Общата тежест за здравната система на Европа се равнява на 22 милиарда.

“Не е новина, че тецовете замърсяват. Новина ще бъде, когато осъзнаем проблемът и започнем да мислим за алтернативи. А те съществуват — българите могат да произвеждат 26% от необходимото електричество за страната до 2050 година. Системата е стара и има нужда от реформа”, заключва Меглена Антонова, координатор Климат и енергия в Грийнпийс — България.

Е все бях чела глупости,ама пък толкова големи не бях. Аз да питам, като сте толкова осведомени по случая, някой запитвал ли се е защо на ТЕЦ-овете комините стърчат на м….. си райна… и защо се дават милиони за онези неща които наричат серочистки? Айде сякаш родителите Ви, баби и дядовци са се топлели само на ток, ама моля Ви се…Не пишете глупости и не настройвате хорицата които не разбират нищо от тематиката!

Хайде сега ТЕЦ Марица Изток 2 виновен, защото е държавен и можем да изнудваме държавата. ТЕЦ 1 и ТЕЦ 3 (сумарно) са с мощност и замърсявания колкото държавния.
Да не питаме колко въглища изгарят Полша или Германия и колко ние!
Мръсни плужеци, които като пиявиците от Хелзинкския комитет, ни смучат, че искат и ръка и г*з да им целуваме.

2 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Огромен гаф при въпрос за 3000 лева в „Стани богат“

Кадри: бТВ Рентгеновият лаборант Павел Антонов продължи играта си в „Стани богат“, но последния въпрос, който му бе зададен от Ники Кънчев поради много дискусии. За 2000 лева Павел бе попитан: „Коя легенда на Формула 1 създава нискотарифна самолетна компания, докато е действащ пилот“? – Михаел Шумахер, Аертон Сена, Ники …

Блиц Новини
Разкошен дом показа Таня Боева в Черешката на тортата

Кадри Нова ТВ Новият сезон на готварското шоу „Черешката на тортата“ стартира с поп фолк изпълнителката, ослепителната Таня Боева. Шеф Манчев смени Виктор Ангелов на екран и сега ще гледаме как неговите избранници се справят в кухнята, а също и като домакини. Боева посрещна своите гости в уютния си дом …

Блиц Новини
Едва 3000 души получиха еднократна помощ

Малко е известно сред българското население, че съпругът, съпругата или децата на починал осигурен имат право на еднократна помощ, отпускана от държавата. „Право на еднократна помощ при смърт на осигуреното лице, съгласно Кодекса за социално осигуряване (КСО), имат неговите: съпруг (съпруга); деца; родители. Децата на починалото лице имат право на …

error: Content is protected !!