fbpx

Грейпфрутът е точният плод в сезона на грипа

blagoevgrad.utre.bg

Той ни зарежда с енергията, нужна в студените и мрачни дни

Цитрусът предлага различни хранителни вещества, които помагат на организма да се бори с вирусите. Дали за свежа закуска или между храненията, грейпфрутът ни зарежда с енергията, която ни е нужна в студените и мрачни дни. Хранителна стойност 100 грама – розов, бял или червен грейпфрут съдържа 32 калории, 0.63 протеини, 8.08 въглехидрати, 0.10 грама мазнини, 1.10 фибри. Плодът е богат на витамините C и B9, калий и магнезий. Доказано е, че розовият и червеният сорт съдържат по-голямо количество провитамин А, в сравнение с белия. В грейпфрута има още веществата нарингин, бергамотин и дихидроксибергамотин (последните две не са полезни в големи количества). Той е и източник на пектинови фибри, които има и в ябълките. Някои сортове от цитруса са много по-полезни, защото в тях има ликопен, който е важен антиоксидант. Консумацията на грейпфрут и други цитруси помага при умора, настинка, малария, диабет, запек, лошо храносмилане, проблеми с урината, повишена киселинност в стомаха и други. Тези плодове действат като мощен антисептик. Също така съдържат вода, която се грижи за здравето на кожата и нормалната функция на червата.

Ето още за най-големите ползи на грейпфрута за здравето:

Гони грипа

Веществата в плода свеждат до минимум киселинността, а горчивият му вкус ни дава тонус. В грейпфрута има флавоноидът наргинин, който е силен антиоксидант. А през зимата тялото ни се нуждае от него, защото той има антивирусни, противогъбични, антибактериални, противоракови и противовъзпалителни свойства. Това го прави силен помощник за предпазване или оздравяване от грип и настинки.

Бори се с високата температура

Сокът от грейпфрут намалява чувството на парене, което тялото има при висока температура. Той предпазва тялото от дехидратиране при това състояние. Голямото съдържание на витамин С в цитруса защитава имунната система и помага на тялото да се възстанови по-бързо при треска.

Потиска апетита

Грейпфрутът потиска апетита много по-добре в сравнение с други храни и средства. Смята се, че неговата силна и приятна миризма намалява чувството за глад. Затова цитрусът е част от различни програми за отслабване. Също така фибрите в плода са напълно достатъчни да задоволят нуждата ни от храна и да предотвратят преяждане. Те стимулират освобождаването на хормона холецистокинин, който регулира храносмилането и потиска глада.

Намалява умората

Грейпфрутът е отлично средство за справяне с умората. Прясно изцеденият сок сутрин ни дава енергия за деня и ни освежава на работното място. В плода има рядкото съединение нооткатон, който повишава защитните сили на организма и се бори с умората.

Подобрява храносмилането

Хората с проблеми с храносмилането го обожават, защото грейпфрутът е лека храна, която незабавно облекчава паренето и дразненето в стомаха. Сокът от плода подобрява притока на храносмилателни сокове, улеснява движението на червата и регулира работата на отделителната система. Това до някаква степен се дължи и на фибрите и неговата пулпа.

Помага при безсъние

Чаша сок от грейпфрут може да помогне на хора, страдащи от безсъние. Това се дължи на наличието на веществото триптофан в грейпфрутите, което стимулира тялото да се отпусне в сладък сън по-бързо и лесно.

Полезен е и при запек

Чаша изцеден сок от грейпфрут сутрин е чудесно разхлабително средство при запек. Сокът стимулира дебелото черво и други части на тялото, свързани с храносмилателната система. Както стана ясно, фибрите в плода подобряват перисталтиката.
/Източник в.“Български новини“/

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Всички участници в един епизод събира „Бригада нов дом“

Кадри БТВ Последният епизод всъщност ще е епизода за проглеждането, това, което всъщност е посланието на предаването, анонсира Мария Силвестър финалната история от „Бригада нов дом“. В него участие взимат всички семейства, на които бригадата помогна да си стъпят на краката. За проглеждането отвъд ограниченията, отвъд бариерите, отвъд всичко невъзможно, …

Блиц Новини
Йоана след „Ергенът”: Алек ме заблуди

кадри bTV Стюардесата Йоана, която отпадна от „Ергенът” на крачка от големия финал, заяви, че е била заблудена от Алек. Тя директно призна, че приятелят на майка ѝ е трябвало да го унижи при родителската среща, като го бутне в басейна, както е искал. Отвъд разочарованието, Йоана коментира, че Алек …

Блиц Новини
Подкрепа за Чоткин преди големия финал на Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Остана само да видим финалното готвене на двамата претенденти за голямата награда от 100 000 лв. Двамата готвачи, които ще се борят за нея в големия финал на „Хелс Китчън“ са талантливият Чоткин и изненадата на сезона Станислав. Димитър напусна кухнята на Ада завинаги на престижното трето …

error: Content is protected !!