fbpx

Грандиозно чудо, каквото няма на Балканите, строят във Варна! (снимки)

Планират изграждането на нов Аквапарк 4 в 1, който ще има изкуствен плаж, покрит с подвижен покрив

Завършен стадион „Варна“ при никаква концепция за целогодишен туризъм, струващ 70 млн. лева държавни пари, или един уникален комплекс в Европа от един нов Аквапарк (4 в 1) с изкуствен плаж (покрит зимата от постоянна температура над 25 градуса) и отделна тропическа лагуна с изкуствени вълни за сърфинг, СПА комплекс с балнеолечебен център, Експо част в нов Експо център и Конгресен център „Варна“.
Всичко в едно в един комплекс край Варна, плюс нова концепция за целогодишен туризъм работеща за града и за курортите в близост, една концепция от най-модерните в света и в Европа, реализиран с 85% безвъзмездно ЕС финансиране. Ако бенефициента е община със собствен терен (или стар комплекс) с наличен минерален извор от сондаж е възможно й 100% безвъзмездно ЕС финансиране по ОП 2020-2027 за изграждане на новият комплекс.
В ефира на bTV министъра на спорта Красен Кралев обяви, че държавата ще финансира довършването на стадион “Варна”. Това е първото официално потвърждение, че стадиона във Варна ще е един от четирите стадиона, с които България ще кандидатства на домакин на европейското или световното първенство пише медия „Нова Варна“ от вчера.


Изискванията за финансирането на стадион “Варна” от държавата са акционерно участие и ангажимент след това стадиона да се ползва от местните клубове. Според публикацията общинският съветник Димитър Карбов, който е представител на Общинския съвет в общото събрание на дружеството, около 70 млн лв е сумата за довършването на мащабното спортно съоръжение. По думите му обаче към момента над две трети от работата по стадиона е свършена.
Ако стадионът ще бъде един от домакините на подобен спортен форум обаче възможно е капацитетът му от 24 000 седалки да бъде увеличен. Трибуните ще бъдат така построени, че в бъдеще капацитетът да бъде увеличен с още 6000 места. Една от основните идеи е и разполагането на лятно кино за над 4000 души.

Предвижда се също така триетажен подземен паркинг с 1500 паркоместа. След завършването си стадионът трябва да покрива и изискванията на УЕФА за провеждане на спортни събития от висок ранг. В „Спортен комплекс Варна” Община Варна притежава 35%, а останалите са на “Химимпорт” АД по информация на варнеската медия. Същевременно само преди дни сдружение Клъстер Черноморска Икономическа Зона в обществена полза преди дни обяви, че има готов проект за уникален аквапарк „Varna Ocean Dome“ в град Варна за целогодишен туризъм.
Проекта може да се изгради изцяло с 85% безвъзмездно ЕС финансиране, като едно от възможните положения на комплекса в град Варна се разглежда свободното мястото на изоставената спортна зала с басейн до новият стадион „Юрий Гагарин“. Друго възможно положение се разглежда изоставената – Спортна зала на изхода от града преди к.с. „Дружба“ или в квартал Аспарухово.


Има заявен интерес и от други общини с които се водят преговори по реализация на проекта. Проект на СНЦ КЧИЗ е 4 в 1 за Аквапарк с изкуствен плаж (покрит зимата от постоянна температура над 25 градуса) и отделна тропическа лагуна с изкуствени вълни за сърфинг, СПА комплекс с балнеолечебен център, Експо част в нов Експо център и Конгресен център „Варна“ всичко в едно. Проект е за реализация на целогодишен туризъм за голям черноморски град или курорт, или за вътрешен в България град, който търси своя партньор от община при налично ЕС финансиране.
Проекта е част от мащабна и иновативна концепция „четири сезона“ на СНЦ КЧИЗ от реализация на по-етапно на три ключови и нови туристически дестинации или атрактивни туристически обекти от международен ранг (отделни проекта на СНЦ КЧИЗ) край град Варна. Според СНЦ КЧИЗ концепция има пълен потенциал поетапно за 6 до 8 години от старта си до пълна си реализация да генерират 5.000 до 10.000 броя туристи на ден в зависимост реализираната обща площ от избран проект която да оползотвори налична леглова база, или чрез надграждане и изграждане на нова леглова база в близост до Аквапарка което ще генерира постоянен поток от 600.0000 до 1.200.000 туристи за година. Реализация на успешна концепция „четири сезона“ работеща от години в Германия, Гърция, Полша и Латвия предлагана от сдружението КЧИЗ, може косвено да запълни до 4.500 дo 9.000 спални места в зависимост реализираната обща площ от избран проект и разполагане на комплекса в положение от конкретен град, черноморски или зимен курорт в неизползвана напълно леглова база извън туристическият сезон по думите на Д-р инж. Дойчин Ников – председател СНЦ КЧИЗ.

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Огромен гаф при въпрос за 3000 лева в „Стани богат“

Кадри: бТВ Рентгеновият лаборант Павел Антонов продължи играта си в „Стани богат“, но последния въпрос, който му бе зададен от Ники Кънчев поради много дискусии. За 2000 лева Павел бе попитан: „Коя легенда на Формула 1 създава нискотарифна самолетна компания, докато е действащ пилот“? – Михаел Шумахер, Аертон Сена, Ники …

Блиц Новини
Разкошен дом показа Таня Боева в Черешката на тортата

Кадри Нова ТВ Новият сезон на готварското шоу „Черешката на тортата“ стартира с поп фолк изпълнителката, ослепителната Таня Боева. Шеф Манчев смени Виктор Ангелов на екран и сега ще гледаме как неговите избранници се справят в кухнята, а също и като домакини. Боева посрещна своите гости в уютния си дом …

Блиц Новини
Едва 3000 души получиха еднократна помощ

Малко е известно сред българското население, че съпругът, съпругата или децата на починал осигурен имат право на еднократна помощ, отпускана от държавата. „Право на еднократна помощ при смърт на осигуреното лице, съгласно Кодекса за социално осигуряване (КСО), имат неговите: съпруг (съпруга); деца; родители. Децата на починалото лице имат право на …

error: Content is protected !!