fbpx

„Гражданска отговорност“ отново ще поскъпне

Задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ отново ще поскъпне в близките месец-два, въпреки че през последната година това вече се случи. От началото на годината тя се увеличи с около 25%, а застрахователите няколко пъти завишиха тарифите си. Средната премия за лек автомобил отдавна надхвърля 200 лв., но това се оказва недостатъчно,  пише в. „Сега“.

Анализ на Комисията за финансов надзор (КФН) дава картбланш за нов скок, от което застрахователите няма да пропуснат да се възползват. Според него събраните премии за 2017 г. за автомобилите, камионите и автобусите не били достатъчни, за да покрият разходите на застрахователите. Финансовият регулатор не дава препоръки за увеличаване на задължителната „Гражданска отговорност“, но това се чете между редовете.

В началото на годината КФН поръча анализ на Световната банка за размера на застраховката и дали той е достатъчен, за да покрива щетите. Досега изводите не са обявени. М.г. и МВФ обяви, че застрахователните премии у нас са ниски. Не така мислят шофьорите.

 

Изчисленията на КФН показват, че има риск от значителна загуба за 2017 г. – 65 млн. лв. може да не стигнат, за да се покрият предявените претенции за леки автомобили и лекотоварни до 5 т. В предишните 5 г. обаче не е имало недостиг. За сравнение – при камионите и влекачите загубите варират от 7 до 47 млн. лв. от 2013 г. до сега.

Финансовият регулатор от години залъгва шофьорите с обещания за въвеждане на системата Бонусмалус, с която добросъвестните шофьори ще плащат по-ниски премии от нарушителите. В началото на септември отново се очаква КФН, МВР и транспортното министерство да изберат един от 11-те варианта, предложени от наетия преди година консултант.

Недостигът на пари според застрахователите е заради по-големите суми, които се изплащат за щети в чужбина, причинени от автомобили с българска регистрация, и по-големите суми, които съдилищата у нас присъждат като обезщетения на пострадалите. От анализа на КФН става ясно, че средната сума на неимуществена претенция при смърт или телесна повреда през 2017 г. е 51 067 лв. През 2017 г. по това перо са платени 232.680 млн. лв. Година преди това сумата е била 217.660 млн. лв.

А БЕ ПЕДЕРАСИ ДОЛНИ /И ГОСПОДИН МИНИСТЪР НА МВР / ! КЪДЕ ОСТАНАХА ГРЪМКИТЕ ВИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ И ОБЕЩАНИЯ ??? ПОЯСНЯВАМ – ШОФЙОР БЕЗ НАРУШЕНИЯ ,СЪС ЗЛАТЕН ТАЛОН /ИЗДАДЕН ОТ ВАС КАТ/ – НЕ ОТ БАБА ТИ ГИЦА , МАЙ ГО ЗАБРАВИХТЕ ??? А САМО ЗА НЕ ИЗРЯДНИТЕ ВОДАЧИ НА МПС СЪС ПО 3,4 ИЛИ НЯКОЛКО АКТА ИЛИ ВИСЯЩИ ДЕЛА ЩЕ БЪДАТ ЗАВИШЕНИ , А СЕГА НА ВСИЧКИ – Е КАКВО ПРАВИМ ???

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Снаха спря играта на свекърва си в „Стани богат“

Кадри: бТВ Ваня Балтакова, която дълги години е работила в библиотеката на Софийски университет, а сега е пенсионер, се представи на високо ниво в „Стани богат“ и спечели 5000 лева. За 1000 лева тя бе попитана: „С проектирането на какви обекти се занимава основно ландшафтната архитектура“?“ – Паркове и градини, …

Блиц Новини
Киара след изгонването: Губила съм си времето в „Ергенът”

кадри bTV Поредната отпаднала от „Ергенът” хубавица заяви, че след като е изгледала предаването, си е дала сметка, че си е изгубила времето да преследва Алек. Киара Маджарова осъзнала това след като чула коментар от главния герой в шоуто, че не е негов тип човек, въпреки че го привлича по …

Hell's kitchen
Кой ще смени шеф Ангелов в „Хелс китчън”? Всички тръпнат в очакване

кадри Нова телевизия Кой ще води Кухнята на Ада, след като шеф Виктор Ангелов хвърли куртката? Въпросът вълнува всички фенове на шоуто, които видяха драматичния изход на водещия в сряда вечер. Шеф Ангелов се отказа да се занимава повече с кандидатите за наградата от 100 000 лева, след като те …

error: Content is protected !!