fbpx

Градският часовник във Варна се повреди! 128-годишният механизъм блокира

снимка: Даниела Стойнова, Фейсбук

Градският часовник срещу Катедралата във Варна днес 12 часа на обяд показваше 10:30. Това съобщи на личната си страница във Фейсбук кореспондентът на БНР в морския град Даниела Стойнова.

От коментари в социалната мрежа стана ясно, че причина за повредата е студа и силния вятър в последните дни, заради които част от 128-годишния механизъм е замръзнал. Повредата, блокирала часовника за около 2 часа, вече е отстранена.

Градският часовник във Варна започва работа през 1891 година, когато е монтиран на кулата, построена две години по-рано като наблюдателница на градската противопожарна служба.

Уникалният механизъм, чиято марка е загадка, е внесен от Англия от Отон Иванов, участник в Априлското въстание и в подготовката на Съединението на България. До края на живота си през 1934 година той се грижи за поддръжката на часовника.

В последното десетилетие часовника е спирал няколко пъти, като за последно това стана през 2016-а година.

Знам ,че нищо вечно няма ,но да го поддържат ,но ако е дал фира ,просто да го подменят ,няма да струва милиони я , защото той е символа на Варна и трябва да съществува ! Той е варненския Св.Валентин – колкото срещи на влюбени са ставали там ,толкова хора НЕ празнуват Св.Валентин ! И не само влюбени ,изобщо той си е ТОП ада ТОП за ВАРНА !!!!

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Hell's kitchen
Шеф Ангелов предложи работа на Гатьо, а Алекс и Бони се захапаха

кадри Нова телевизия Риалити героят Пеньо Гатевски – Гатьо има възможности на готвач, които да му осигурят работа във всеки софийски ресторант. Този комплимент направи шеф Ангелов на „гладиатора” в „Хелс китчън”, като в думите му нямаше и капка ирония. Похвалата дойде след като бившият рейнджър сготви перфектно месо от …

USA news
Horoscope for April 25 Thursday: Do not enter the Internet zodiac

Libra should not go online today. Here is the horoscope of the „Llama“. Aries Not a bad day, largely conducive to the fulfillment of your wishes. Doubts are possible in the morning, but there will be no trace of them before lunch. This is a good time to systematically expand …

Блиц Новини
Наско от Б.Т.Р. разкри голяма драма с Ал Бано в „Капките”

кадри Нова телевизия Моментът, в който знаменития италиански певец Ал Бано излезе да пее със своето копие в „Като две капки вода”, ще се запомни като един от най-силните в този сезон на шоуто. В интервю за сутрешния блок на Нова телевизия обаче Наско от Б.Т.Р. разкри, че дуетът между …

error: Content is protected !!