fbpx

Готова ли е България да посрещне заплаха от морето? Утре в Бургас ще проверят това

Може ли България да се справи с извънредни ситуации като например пожар на кораб с много пострадали? Или пък овладяване на плавателен съд, който пренася незаконно оръжие? На този въпрос ще търсят отговор Военноморските ни сили по време в заключителната част на учението си „Черно море 2018”.
То започна на 18 юни и ще завърши утре. Учението дава възможност на участниците да демонстрират и усъвършенстват своите умения при прилагане на оперативните процедури на НАТО, използване на системите за управление на силите и средствата на флотилията и други военноморски практики, отнасящи се до планирането, провеждането и анализа на тактически учения.
В учението участват общо 25 бойни и спомагателни кораби и катери от състава на флотилията и 2 вертолета АS 565 МB “Panter” от морската авиобаза „Чайка”.
По време на учението ще бъдат отработени следните сериали на море:
– отразяване на атаките на въздушен, надводен и подводен противник;
– противодействие на атаките на бързо движещи се малки надводни цели;
– разузнаване за поставени мини и унищожаване на участък от минно заграждение;
– контрол на корабоплаването;
– приемане и предаване на товари на море;
– оказване на помощ на аварирал кораб;
– защита на група надводни кораби от ядрено, химическо и бактериологично оръжие;
– водолазно обследване на район за заставане на корабите на котва.
На 22 юни 2018 г. в района на пристанище Бургас във взаимодействие с правителствени и неправителствени организации ще бъдат отработени епизоди по гасене на пожар на кораб в пристанище с оказване на първа медицинска помощ и евакуация на пострадали и демонстрация на взаимодействие с МВР за извършване на бордова инспекция на кораб, заподозрян в незаконен трафик на оръжие.
Командир на оперативното съединение на море е командирът на Флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Мален Чубенков, а директор на учението е капитан I ранг Ваньо Мусински – заместник-командир на флотилията.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Дара лудо влюбена в годеника си

Кадри БТВ Вечерта в Денсинг старс бе посветена на много близки хора на участниците. Всеки от тях остави сърцето и душата си на сцената на бляскавото шоу. Тази вечер танцувахте за любимите си хора, не само за точки и престиж. Обичахте и бяхте обичани. Любовта няма граници, няма първи и …

Блиц Новини
Рязката смяна на температурите носи огромен риск

Кадри Нова ТВ От няколко дни синоптиците тръбят за големи температурни амплитуди. След дни със стойности около и над 30 градуса ще застудее изведнъж. Това е като шок за организма и неговата адаптация.Това може да ни може да се изправи пред различни предизвикателства. Едно от основните последствия от рязката смяна …

Блиц Новини
Шеф Токев коментира козунаците от 200 лева: Органичните яйца са много скъпи

кадри bTV „Порше” или „Ферари” не струват колкото един „Фиат”, този коментар направи шеф Андре Токев по повод рекордната цена от 200 лева за килограм козунак по Великден. В „Преди обед” по bTV той обясни, че един майстор трябва сам да си поставя цената, а не клиентите да я определят. …

error: Content is protected !!