fbpx

Горчива изненада: Наш професионален шофьор се върна от Канада и не му признаха книжката

Мъж се оплака от грубо отношение от страна на пътен полицай след молба за издаване на шофьорска книжка. Той твърди, че е бил блъскан и бутан от униформен, след като се опитал да снима с телефона си. Служителят на МВР обаче отвърнал, че няма право да прави това и го заплашил, че ще бъде задържан, съобщи бТВ.

Преди няколко месеца Симеон Бойков се връща у нас от Канада, където е професионален шофьор. През август изкарва българска книжка с „C“ категория. ДАИ го допуска до изпит за категория „C+Е“, необходима за управление на тир.

„Беше ми уважен стажът от Северна Америка. След успешното полагане на изпитите, отидох да си изкарам пластиката в КАТ“, разказа Бойков, цитиран от Блиц.

Според закона категория „C+Е“ се придобива, само когато водачът има стаж не по-малко от година като водач в категория „C“. Бойков твърди, че отговаря на изискването, доказавайки стажа си зад волана в Канада.

Причината за отказа на Пътната полиция е дупка в законодателството, обяснява адвокат.

„Tези документи, които той е подготвил за пред България, не означават абсолютно нищо. Вече при издаване на българската книжка, в закона няма допълнителни изисквания какви документи трябва да се представят“, заяви Атанас Константинов.

Бойков разказа още, че е бил разочарован, защото от МВР дори не му дали писмен документ с мотиви за отказа. Следва скандал.

Тече вътрешна проверка в СДВР по сигнала за грубо отношение на униформен. А Пътната полиция е спазила закона, отказвайки книжка.

„Канадските шофьорски книжки не са по Виенската конвенция, тоест те не се признават на територията на България“, заяви Белла Тасева, „Пътна полиция“-СДВР.

МВР е предостави на телевизията писмо, с което ден преди скандала в КАТ, уведомяват ДАИ, че изпитът за книжката на Бойков е в разрез със закона. От транспортното министерство са съобщили, че проверката по казуса е в ход.

Hяма такава държава! 😀

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Козунаци от 2 до 100 лв на пазара

Кадри България он ер. Остава по-малко от месец до светлия празник Великден и темите за козунаци и яйца се завъртяха.  Увеличават се и проверките за качеството и цената на козунаците, казват от Сдружението за достъпна и качествена храна. Ако козунакът от магазинната мрежа е без етикет, е притеснително, тъй като …

Блиц Новини
Стефани останала неразбрана в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Отдавна зрителите на Хелс китчън очакваха сладкарката Стефани да напусне предаването. Непрекъснатите скандали, които заформяше с кой ли не от участниците натоварваха и изместваха фокуса от готвенето. Тя влезе с големи претенции за професионалист и бе сигурна, че ще грабне голямата награда. Дотолкова дотегнаха с крясъци, че …

Блиц Новини
Силно земетресение паникьоса съседна Турция

Съседна Турция стои на тръни при всяко разлюляване на земята. Споменът за опостушителното земетресение, в което загинаха хиляди хора е все още много пресен. За земетресение с магнитуд 4,7 съобщиха от района на град Токат, Северна Турция. Трусът е предизвикал силна паника сред населението. Хората са прекарали нощта навън.   …

error: Content is protected !!