fbpx

Горещ шоколад – най-добрата напитка за студеното време

www.obekti.bg

Най-добре е горещият шоколад да се консумира натурален и без захар.

Да обгърнеш с длани чаша топла напитка след разточителна зимна разходка е истинска благословия. Изтегнат на дивана с разтоварваща музика или любим филм за фон. През студения сезон топлите напитки са извънредно популярни, като най-предпочитан е горещият шоколад. Дали в планинската хижа, на коледния базар или у дома – шоколад се пие навсякъде. Освен че е вкусен, той има множество положителни ефекти върху тялото. Ето някои от тях:

Горещият шоколад – извор на здраве

В миналото горещият шоколад се е използвал като лекарство за душевни и физически страдания. Неговите ценни фитонутриенти (антиоксиданти) са особено важни за организма. Според изследванията съдържанието им в горещия шоколад е дори по-високо, отколкото в зеления чай и виното.

Освен това топлият шоколад се отразява благоприятно на човешкия мозък. Флавоноидите в какаото увеличават притока на кислород и снабдяването на мозъка с кръв. За по-добра памет се препоръчват две чаши какао дневно. Много е важно да не се добавя захар (или съвсем малко), за да се консумира във възможно най-натурален вид.

 Гарантира добро настроение

Смята се, че горещият шоколад повдига духа. Благотворната напитка помага за преодоляването на стрес, страх и депресия. Освен това той стимулира отделянето на ендорфини – хормони на щастието, които подобряват настроението. Ще се наслаждавате още по-пълноценно на напитката, ако я приемате в компанията на приятели или членове на семейството.

Предпазва от наднормено тегло и повишава устойчивостта на капилярите

Пиенето на горещ шоколад може да ви помогне да свалите някой и друг излишен килограм. Приготвена по специален начин, какаовата напитка е бедна на калории и много вкусна, дори неподсладена. Освен това горещият шоколад е оптимална алтернатива на обичайните десерти или съдържащите захар лакомства. Още по-диетично е, ако вместо краве мляко използвате оризово. То притежава своя собствена сладост и е страхотен растителен заместител.

Съдържащите се в какаото флавоноиди предпазват и от втвърдяване на кръвоносните съдове, поради което играят важна роля за здравето на сърцето. Така се понижава рискът от сърдечно-съдови заболявания и се стабилизира кръвното налягане. Все пак трябва да консумирате  умерени количества – не повече от 2 чаши на ден, за да не прекалявате с приема на скрити мазнини и захари.

И така – напред към кухнята и действайте! Няма да ви навреди, ако от време на време си угаждате и добавяте към горещата напитка малка топка сметана.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Наско от Б.Т.Р. разкри голяма драма с Ал Бано в „Капките”

кадри Нова телевизия Моментът, в който знаменития италиански певец Ал Бано излезе да пее със своето копие в „Като две капки вода”, ще се запомни като един от най-силните в този сезон на шоуто. В интервю за сутрешния блок на Нова телевизия обаче Наско от Б.Т.Р. разкри, че дуетът между …

Блиц Новини
Ники Кънчев: Жена ми заплаши, че ще ме остави на улицата

Кадри: бТВ Водещият на „Стани богат“ Ники Кънчев започна по необичаен начин телевизионната игра тази вечер. Той определи себе си като мислител и разкри какво му е заръчала неговата половинка. „Жена ми днес ме изпрати с думите: Не се прибирай, ако не дадеш най-после тези 100 000 лева на някой …

USA news
Do not dye Easter eggs this color

Easter is coming – that means it’s time to think about dyeing eggs. Traditionally, the best colors are red, burgundy and orange. Church does not forbid painting one of the main symbols of Easter in other colors, but it is better to avoid using dark shades. What colors are eggs …

error: Content is protected !!