fbpx

Горещ барометър: 88,5% от пловдивчани не искат Иван Тотев за кмет

www.blitz.bg

Иван Тотев няма да е следващият кмет на Пловдив. Това показват с абсолютна сигурност резултатите от анкетата на пловдивския регионален сайт marica.bg, в която гласуваха 9396 души. Резултатите са показателни за настроенията на гражданите, защото и в най-авторитетните социологически проучвания допитването обхваща около 1000 души. Важно е да уточним, че от един IP в анкетите може да се гласува само веднъж, което тушира възможността тролове, хейтъри и партийни офиси да влияят върху резултат с клик след клик за своя човек.

Тествахме настроенията на пловдивчани 8 месеца преди местните избори, като ги попитахме „Кой може да спре Иван Тотев по пътя към третия кметски мандат?“. За да е коректна анкетата, оставихме първия отговор за привържениците на действащия градоначалник. Едва 11,5% от гласувалите, или 1081 души, са заложили на опцията „Никой! Той управлява града великолепно“.

Този резултат на практика се покрива с твърдите привърженици на Тотев, които биха гласували за него, ако изборите за кмет бяха днес. Всичките останали 88,5% явно смятат, че градът се нуждае от промяна чрез смяна на важния човек на „Стефан Стамболов“ 1. Огромният отрицателен вот вероятно е в резултат на 7-годишното еднолично управление на Тотев, нулевата диалогичност с гражданите и експертите, скандалния начин, по който се харчат публичните средства и многобройните пропуснати възможности инфраструктурата и жизнената среда в Пловдив да се подобрят значително в периода на най-активно усвояване на европейски средства. В гласуването за конкретни личности, които могат да спрат Тотев, най-много хора са гласували за Здравко Димитров.

Той е спечелил 14,8% от вота на нашите читатели, което показва изключително висока мажоритарна подкрепа за областния управител. Здравко Димитров се яви като водач на коалиция, съставена от Реформаторския блок и гражданско обединение, и на предишния местен вот, като вкара петима общински съветници в местния парламент въпреки кратката си предизборна кампания. Вечно вторият от последните местни избори Славчо Атанасов пак е втори – този път в класацията на личностите, които могат да спрат Иван Тотев. За бившия градоначалник, сега депутат от ПФ, са гласували 4,6%. Трета в това подреждане е Дани Каназирева.

За лидера на „Съюз за Пловдив“ са гласували 4,2%. Близо 2000 от гласувалите смятат, че Тотев ще бъде спрян от мощна гражданска инициатива. Така 20,4% са гласували за опцията „Всички пловдивчани заедно“. Други 14,2% смятат, че Иван Тотев изобщо няма да може да се кандидатира на изборите през октомври, защото дотогава прокуратурата ще си свърши работата по разследванията срещу него и ще промени гражданския му статут. Други 7,4% пък са на мнение, че Бойко Борисов няма да гласува доверие на Тотев за трети мандат и ще предложи друг кандидат за кмет на Пловдив. Осем месеца преди вота е сигурно, че следващият градоначалник ще е от кръга на познатите в местната политика лица.

Това е така, защото извън тях няма разпознаваем кандидат, а и до изборите през октомври няма време за налагането на нов играч. За трите подобни опции, предложени в анкетата, са гласували общо 10,5%, разпределени както следва: 5,3% за кандидат на БСП, подкрепен от президента Радев, 3,5% за нов кандидат на десницата и само 1,7% за кандидат, излъчен от неродения проект на Слави Трифонов. Любопитното е, че левите, десните, президентът Радев и Слави Трифонов заедно тежат по-малко като опоненти на Иван Тотев от силната жена, която стои зад неговите успехи. С чувство за хумор за шеговитата опция мама Роза сама да извади сина си от политиката са гласували 12,4% от участниците в анкетата.

То и Буда не го искаме, ама американците са на Ново село чак докато преключат изборите октомври месец.

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

Блиц Новини
Проф. Рачев: Хората тръгнаха по любимите ми камизолки заради температурите

Кадри БТВ Няколко дни с високи температури напомниха, че лятото не е далеч, но циклон ни върна в реалността като понижи температурите, дори и под обичайните за това време на годината. Динамично и хладно време, паднаха хубави валежи точно където трябва. Вече не се притесняваме за туризма по черноморието. Как …

error: Content is protected !!