fbpx

Горд съм! Българско дете чудо стигна върха в световна ранглиста по шахмат

Автор: Ралица Петкова, снимки: dir.bg

Едно българско момиче стигна до върха в световната ранглиста, но мечтите не спират дотук. Тя иска да е шампионка по шахмат на планетата, пише dir.bg.

Трон, на който вече успяха да седнат Веселин Топалов и Антоанета Стефанова.

Момичето е на 15 години, казва се Нургюл Салимова и оглави световната ранглиста до 16 г. Нейният ЕЛО рейтинг в световната федерация (ФИДЕ) е достигнал 2405 точки, което я нарежда сред най-добрите шахматисти в света.

Считат я за суперталант от 2009-а, когато клубът “Бургас 64” я забелязва. По-точно – Живко Жеков, който и до днес се грижи отблизо за разгръщането на потенциала на Нургюл. Момичето е от село Крепча, недалеч от Търговище. Там живее и днес.

Тренира и работи с клуба и екипа си онлайн, а искрата на играта у нея палят дядото и бащата – и двамата активни шахматисти. Пътува за състезания у нас и в чужбина, където вече побеждава жени и мъже.

За успеха ключови са още двама души.

Единият е руснакът Вячеслав Тиличеев, професионален играч, съдия и треньор по шахмат, който живее у нас.

Другият – Владимир Георгиев, който бе наставник на Антоанета Стефанова при спечелването на световната титла от нея през 2004-а. В момента гросмайстор Георгиев живее в САЩ, но помага на екипа около Нургюл дистанционно.

През този уикенд Салимова и Жеков са в Гърция, където шахматната ни надежда ще се състезава за местен клуб в първенството на страната. Преди година е направила същото в Сърбия, преди това – във френската суперлига по шахмат, където е поканена отново и през 2019-а.

Тези участия са за трупане на опит, а през април предстои следващият турнир, който може да донесе необходимата последна норма, която да нареди Салимова сред гросмайсторите за жени и мъже. А след това започва новият етап в развитието на таланта и голямата крачка по пътя към нейната мечта.

Снимка: dir.bg

Тогава ще дойдат и поканите за затворени турнири на гросмайсторите, в които нивото е високо, а талантът и трудът вече могат да получат и необходимата материална оценка. Защото там са наградните фондове и хонорарите, които позволяват на един шахматист да бъде независим финансово. Проблем, който у нас е масов при младите спортни таланти.

През тази година има проект на федерацията, според който няколко от състезателите ще получат помощ. Не е голяма – около 4000 лв. на човек, но … е по-добре от нищо. И все пак говорим за едно дете, което тепърва ще навлиза в големия спорт.

Салимова не е единствена – имаме поколение с 3-4 много обещаващи шахматисти под 16 години, които могат да стигнат далеч.

Не е случайно, че точно нея сочат от близо десетилетие за дете-чудо. Нургюл спечели Европейското първенство за деца до 8 г., после и Европейското, и Световното първенства до 12 г. През 2017 г. стана първа и на републиканското първенство у нас за жени.

Светът вече я познава, въпреки че у нас името на Нугюл Салимова не е в новините често. Познават я обаче във фондация “Димитър Бербатов” за таланти, където изкара година.

През 2017 г. я поканиха в световния отбор на звездите в демонстративен турнир в Сейнт Луис, САЩ. Огромно признание за таланта на момичето от с. Крепче.

Към момента е на 61 позиция сред жените в световната ранглиста. За сравнение, най-добрия шахматист сред жените – китайката Хоу Ифан в момента е с ЕЛО рейтинг – 2662, а световният №1 – норвежецът Магнус Карлсен, който в момента е с рейтинг 2847, е имал само 100 ЕЛО точки повече от Нюргюл, когато е бил на нейната възраст.

Веселин Топалов, най-добрият ни състезател за всички времена, достига 2500 точки и става гросмайстор, когато е на 17 години.

Докъде ще стигне Нугюл не е ясно, защото талантът не винаги гарантира успех. Но поне пътят е ясен, а крайната цел – достатъчно добре формулирана.

Момичето иска да е шампион.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Мистерия с изгонването на Васка от „Ергенът“, ето какво скриха продуцентите

кадри bTV, YouTube/Надкаст Огромната част от аудиторията на “Ергенът” са жени. Малкото мъже, които гледат риалитито, пък най-вероятно ще спрат, след като вече я няма Васка. Тя беше еднолична шампионка по мъжки интерес в този сезон и този факт се отбелязва от всички коментатори. Защо обаче Васка си замина? Официалната …

USA news
Horoscope for Friday, March 29: Your phone should not pick up a sign

Pixabay On March 29, Taurus better not pick up their phone. Here is the horoscope from the Lama: Aries During this day you will find a brother in reason. Or a sister. In other words, you will meet a member of the opposite sex who will think and feel the …

USA news
On March 29, Friday, name day celebrates a heroic name

On March 29, Friday, name day celebrates a heroic name On March 29, name day is celebrated by everyone who bears the name Marco. Marko is the ancient Hebrew for wrestler. According to the Latin reading, however, the name is translated as masculine. In the reign of Emperor Constantine the …

error: Content is protected !!