fbpx

Горанов: Приемането на еврото ще оскъпи някои услуги

profit.bg

Приемането на еврото у нас ще повиши цените на някои услуги, като основен принос за това ще има закръглянето на цените от търговците.

Това посочи министърът на финансите Владислав Горанов в отговор на запитване от страна на депутата от ГЕРБ Евгения Ангелова. По думите на финансовия министър, повечето изследвания показват относително по-силен инфлационен ефект върху някои услуги, като битовите услуги и цените в заведенията. С други думи, домакинствата, които ползват тези услуги, в по-голяма степен могат да почувстват инфлацията на индивидуална основа, предава „24 часа“.

Според Горанов приемането на еврото няма да повиши сериозно инфлацията у нас, като дори в най-лошия случай тя ще нарасне с под 1%.

„В страните, които са се присъединили в последните години, или изобщо не се отчита увеличение на инфлацията от приемането на еврото, или инфлационният ефект е минимален и не надхвърля 0.3%, като основен принос идва от закръглянето на цените от продавачите“, казва финансовият министър.

Към края на януари годишната инфлация у нас възлиза на 3%, сочат данните на Национлания статистически институт.

Правителството и Българската народна банка изразяват анагажираност България да бъде приета в еврзозоната с настоящия фиксиран курс към еврото, а именно 1.95583 лева за евро, става ясно от думите на Горанов.

Приемането на еврото не е едностранно желание на България, а задължение на страната ни от договора по присъединяване към ЕС, като няма конретна дата, в която това трябва да се случи, казва финансовият министър. той добави, че страната ни е в готовност от 20 години, визирайки валутния борд, благодарение на който икономиката ни е приела в голяма степен политиката на Европейската централна банка.

Влизането в така наречената чакалня на еврозоната изисква покриването на пет критерия, като България изпълнява четири от тях: инфлация, бюджетен дефицит, държавен дълг и дългосрочен лихвен процент, посочва Горанов. По думите му, с влизането в ERM II България ще покрие и петият критерии, които е по-скоро формален, тъй като българският лев е с фиксиран курс към еврото от около две десетилетия.

Ще ти оскъпи наема сигурно ? Мошенници !

кажи какво ще стане със средствата във валутния борд-резерва къде ще замине,няма ли по добре да го похарчим за страната ни от колкото да покриваме някакви гарантирания след приемането на еврото,те са от нашия джоб и би трябвало да се похарчат за нас

Инфлация-3%-само застраховките скочиха с 100%-цените както в Гърция-само че в евро ??????

3 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Сашо Кадиев се издъни жестоко пред годеницата си Ивелина Чоева

кадри bTV, Инстаграм/Александър Кадиев Сашо Кадиев буквално превзе студиото на „Преди обед” в четвъртък. Той нахлу в студиото, докато се коментираше „Ергенът” и буквално открадна шоуто. Емоцията да се върне в предаването, което е водил над 10 години, обаче му дойде в повече. Той допусна огромна грешка и провали много …

Hell's kitchen
Никол: Знаех си, че аз съм най-добрата

Изгонената от Хелс китчън Никол представя себе си със самочувствието, че е спечелила формата. Въпреки множеството издънки, които направи вътре, това не е повлияло на преценката й за самата нея. Знаех си, че аз съм най-добрата, каза за себе си тя, въпреки, че сама се опроверга като сподели, че няма …

Блиц Новини
Натали или Дара ще стане победител в Денсинг старс

Кадри БТВ Финалът в танцовото шоу Денсинг старс чука на вратата и наддаванията за двойката, която ще спечели този сезон започнаха. След ожесточена битка, на финал сили ще премерят Дара и Джими, Натали Трифонова и Димитър, д-р Неделя Щонова и Атанас, и олимпийската шампионка по карате Ивет Горанова и Тодор …

error: Content is protected !!