fbpx

Годишната инфлация в България достигна над 5-годишен връх през октомври

Investor.bg

Месечната инфлация през десетия месец на годината е 0,7%, докато на годишна база тя достига ниво от 3,7 на сто

Годишната инфлация в страната достигна над 5-годишен връх през октомври, ускорявайки се до 3,7% на годишна база, показват данните на Националния статистически институт (НСИ) за въпросния месец. Равнището е най-високо от март 2013 г.

Месечната инфлация за октомври достига ниво от 0,7 на сто.

Тенденцията се наблюдава вече няколко поредни месеца и определено действа като „аларма“, защото именно ниската инфлация е един от критериите за сближаване (т.нар. критерии от Маастрихт) и нейното равнище и движение в момента се гледа „под лупа“ от Брюксел заради кандидатурата ни за прием във валутно-курсовия механизъм ERM II. По-конкретно България трябва да поддържа ниска инфлация, която не надхвърля с повече от 1,5 процентни пункта средногодишната инфлация (HICP) в трите страни от ЕС с най-ниска положителна инфлация. За момента отговаряме на това условие, но ако поскъпването продължава с тези темпове, е съвсем реално да получим червена точка от страна на ЕК.

Средногодишната инфлация за периода ноември 2017 – октомври 2018 г. на годишна база е 2,8%.

Публикуването данни от НСИ показват, че най-голямо повишение на месечна база има при категориите облекло и обувки (8,2%), развлечения и култура (4,7%), жилища, вода, електроенергия, гази и други горива (0,8%), разнообразни стоки и услуги (0,6%) и алкохолни напитки и тютюневи изделия (0,2%).

В категориите хранителни продукти и безалкохолни напитки, жилищно обзавеждане, ресторанти и хотели и здравеопазване цените остават на равнището от септември.

При транспорта, съобщенията и образованието се забелязва леко повишение с 0,1 на сто.

През октомври 2018 г. в групите на нехранителните стоки и услугите е регистрирано увеличение на цените има при облекло (8,1%), обувките (8,7%), централно газоснабдяване (8,4%), газообразни и течни горива за битови нужди -съответно с 2,1 и 4,7%, въглищата (1,0%), дървата за отопление (1,9%).

Топлинната енергия за подгряване на вода също поскъпва със 7,1%, докато дизеловото гориво отчита ръст в цената с 3,6%, а автомобилният бензин клас А95H – с 3,3%.

Поскъпват още газът пропан-бутан за ЛТС – с 3,3%, метанът за ЛТС – с 2,9%, продуктите за лична хигиена – с 1,9%, козметичните продукти – с 1,1% и други.

През разглеждания месец в групите на нехранителните стоки и услугите е регистрирано най-голямо намаление на цените при международните полети – с 33,3%, услугите по краткосрочно настаняване – с 6,3%, и други.

През октомври 2018 г. цените на лекарските и на стоматологичните услуги са се увеличили съответно с 0,4 и 0,2%, а цените на лекарствените продукти са се намалили с 0,1%.

Хармонизираният индекс на потребителските цени (ХИПЦ) за октомври спрямо базата от 2015 г. е 103,55%.

ХИПЦ за октомври спрямо септември е 0,2%, а сравнен с октомври 2017 г. той достига ниво от 3,6 на сто.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Hell's kitchen
Царина: Имах силна вяра в себе си и възможностите си

Кадри Нова ТВ Царина въпреки, че остана на крачка от черната куртка стана любимка на феновете на Хелс китчън. Хоби готвачката успя да пребори конкуренти работили за големи ресторанти и доказали се професионалисти. След напускането й интереса към нея не стихва и сега я виждаме в собствената й кухня и …

Блиц Новини
Призив за свалянето на Сашо Кадиев от екран

Кадри БТВ Заформя се кампания за отстраняването на Сашо Кадиев като капитан в „Аз обичам България“. Доста възмутени коментари се изсипват всеки път след предаването по негов адрес в социалните мрежи. Поведението на актьора дразни хората, които дори се заканват заради него да се откажат да гледат иначе прекрасното предаване. …

Блиц Новини
Бригадата направи едно дете щастливо

Кадри БТВ „Бригада нов дом“ отново донесе много радост в сърцата на измъчено от болест и проблеми семейство. Момчетата се постараха да дадат един уютен и удобен дом на три поколения дами, които заживяха под един покрив. Девет години Вики и нейната майка Гергана живеят в една стая и се …

error: Content is protected !!