fbpx

Говори главният прокурор: Според Цацаров Европа най-сетне е оценила правосъдието ни обективно

Този мониторингов доклад на Европейската комисия за 2018 г. е може би първият, който не е писан с участието на доноси на извънпарламентарни партии, може би първият обективен доклад, без участие на доноси на един, друг или трети. Може би това е помогнало докладът да стане по-обективен. Това заяви главният прокурор на Република България Сотир Цацаров в интервю за БНТ.

„Съзнавам, че има партии, и дори магистратска организация, които не ги устройва това. Съдебната реформа храни много хора, храни фондации, ражда грантове, а за други е опорна точка“, изтъкна още Сотир Цацаров.

„Може да кажем че 2018 г. беше годината на Специализираната прокуратура. От тази активност Прокуратурата печели както приятели, така и врагове, едно последно социологическо проучване показа, че всичко онова, което се върши като разследване, се радва на одобрението на 83% от обществото“, обобщи годината главният прокурор.

„Що се отнася до враговете – подобни действия печелят повече и по-силни врагове. Но и ние ставаме по-силни така. Ефективността на тези акции е най-важната, защото в много случаи започваме шумно, но е от значение как ще завършват тези досъдебни производства. Затова казвам, че ефективността в крайна сметка се мери в края и съм със съвсем ясното съзнание за това“, заяви Цацаров.

Той посочи, че критиците на прокуратурата не се менят. „Съвсем скоро за тях удобната теза беше една – бездействаща прокуратура, сравнявана, например, с румънската. И сега, когато тя стана по-действаща, започват да се издига другата теза. Просто се променя зрителният ъгъл. И тези опорни точки са свързани с това, че едва ли не в действие е пусната една репресивна машина – на прокуратурата и на КПКОНПИ.

Но хората са едни и същи, менят им се гледните точки. Защото това, което се случва сега, не е удобно за тях. Техният проблем е, че тези действия на прокуратурата могат да засегнат самите тях. Едва ли от всичките тези приказки за диктатура и терор от специализирани институции българските граждани ще се притеснят.

Защото огромната част от тях не са придобили на 25 години вестник, а няколко години по-късно – и предприятие. Сега идва време да бъдат зададени въпроси, на които критиците са забравили отговорите и трябва да си ги припомнят“, заяви главният прокурор и посочи, че точно това поражда техният страх.

Претендентите за поста главен прокурор ще бъдат подложени както на политически, така и на лични атаки, прогнозира прокурор Сотир Цацаров, който очаква оспорвана надпревара за свой наследник след година. „Но се надявам да бъде човек, който да запази независимостта на институцията“, заяви той.

„Не съм човекът, който ще посочи, кой ще влезе след мен в кабинета на главния прокурор. Той ще бъде подложен на медийни и политически атаки, важно е да запази достойнството на прокуратурата“, заяви Цацаров.

Той се спря и на спекулациите за бъдещите си назначения, след изтичането на мандата му през следващата година. „Нямам никакви амбиции да вляза в кабинета на Лозан Панов. Не смятам, че в една демократична система главният прокурор веднага трябва да стане председател на ВКС или да влезе в Конституционния съд. Животът не се изчерпва с един мандат“, заяви Цацаров. 

Цацаров определи убийството на Виктория Маринова в Русе като най-запомнящото се за него от отиващата си година. „Това убийство, това престъпление, бих казал в личен план, а и в план, който е свързан с работата на моите колеги, пряко ангажирани с това, може би е най-голямото ни и най-силно изпитание, включително и на психиката и на професионализма през изминалата година“, за още той и посочи, че убийството не е свързано с професионалната ѝ дейност.

По отношение на споровете около това дали трябва или не да бъдат в ареста бившата кметица на кв. „Младост“ Десислава Иванчева и другите подсъдими по това дело, Цацаров посочи, че последната дума ще има Апелативният съд. По думите му условията в арестите за всички задържани са еднакви. „За това, ако трябва да бъдем обективни, не трябва да бъдем лицемерни: трябва да кажем, че българските затвори и българските следствени арести са в ужасни битови условия. И тези ужасни битови условия не са само за Иванчева“, изтъкна Цацаров.

Сотир Цацаров е категоричен, че текстовете за т.н. 48-часов таен арест, предложени в промените за НК, трябва да важат само за тежки престъпления като тероризъм и организирана престъпност.  Президентът Румен Радев вече наложи вето над тях.

Според обвинител номер 1 не може да се ограничи уведомяването на най-близките от семейния кръг и на адвокатите на задържания. „Ако сега, това вето послужи за прецезиране на разпоредбата, тя ще работи. Ако на това вето се реагира на инат – вето – гласуване – преодоляване, тогава нещата не биха били никак добри. Пак казвам – не браня нито президент, нито парламент, аз разсъждавам от правна гледна точка“, изрази мнението си главният прокурор, цитиран и от Канал 3.

Цацаров подчерта, че в последния си мониторингов доклад Европейската комисия е възприела предложението му да се създаде система за търсене на наказателна отговорност от тримата големи в съдебната власт. „В Министерството на правосъдието вече се подготвят промени в Закона за съдебната власт, които да осигурят това. Мисля даже, че през 2019 година те ще бъдат реалност. Това, ако се случи, ще срути още един мит за недосегаемостта на главния прокурор“, убеден е Цацаров.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
“Ергенът” разсипа здравето на Васка, получила паник атаки и припаднала

кадри bTV, YouTube/Надкаст Истински кошмар е изживяла любимата ергенка на мъжете Васка. Тоталното игнориране от страна на продукцията я докарало истински срив, разкри тя в подкаста “Надкаст”. Месеци след снимките на “Ергенън”, тя буквално припаднала от това, което видяла да се излъчва по bTV. “В началото бях много разочарована. Отрази …

Блиц Новини
Изгонената Силви към Ергена Алек: Ще си понесе последствията

Кадри БТВ От надпреварата за сърцето на „Ергенът“ отпадна една доста противоречива личност, а именно Силви, която се оказа нехаресвана от никой и дори дамите вътре се страхуваха от нея Не съм очаквала така да стане, беше изключително неприятно. Това бяха интриги, които Криси направи, но това си е за …

Блиц Новини
„Бригадата“ помага на семейство с девет деца

Кадри БТВ Този сезон на „Бригада нов дом“ е обърнат в помощ на многодетни семейства. Такива явно се намират в България, макар да не се срещат често. Хора, които са отдадени на семейството и децата получават и помощ от бригадата. След двойката с шест деца, чийто ремонт проследихме вече, сега …

error: Content is protected !!