fbpx

Глобяват джипито, ако не ни повика за профилактичен преглед

източник: Novini.bg

Общопрактикуващите лекари ще бъдат глобявани, ако не ни викнат на профилактичен преглед, който ни се полага по линия на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Това съобщиха от Касата.

„Преди това обаче комисия от касата ще изготви по-прецизен ред от досегашния, в който ще се описва точно по какъв начин джипитата ще канят записаните в пациентската им листа за годишните профилактични прегледи“, поясни говорителят на касата Багряна Маркова пред „Монитор“.

В Закона за здравето сега е казано, че лекарят е длъжен да извика пациента на такъв преглед, но не е ясно точно как ще става това. Това е и основната причина, поради която хората масово не се явяват. НЗОК ще следи прецизно дали хората се възползват от прегледите. Санкциите с пропуснато явяване също могат да бъдат увеличени. Сега за първо неявяване глобата е 50, а за второ 100 лева Тези суми са регламентирани също в Закона за здравето. Въпреки това по информация на касата към момента няма нито един санкциониран.

„Повечето от хората биха отишли на преглед, но не са наясно кога какво им се полага. Ако пък чуят мимоходом, скоро забравят, коментира председателят на пациентски организации „Заедно с теб“ Пенка Георгиева и допълни, че това се отнася за половината от здравноосигурените, най вече тези, които работят. Според Георгиева преди НЗОК да въведе каквито и да било санкции, трябва да проведе широкомащабна и продължителна кампания, за да са наясно хората с профилактичните прегледи, които им се осигуряват безплатно срещу техните осигуровки.

Като санкция за пропускането им може да послужи лишаването от едно направление за безплатен преглед. Този вариант е обсъждан в работната междуведомствена комисия „Обществено здравеопазване“ към Министерството на здравеопазването, която заедно с други четири работи по избистряне на новите здравноосигурителни модели, предложени от здравния министър Кирил Ананиев, поясни Пенка Георгиева.

По данни на НЗОК близо една трета от здравноосигурените, което прави 38%, ходят при своя личен лекар само когато са болни и им е необходим болничен или искат направление за специалист. Същевременно касата не следи кой ходи на осигуряваните от нея профилактични прегледи и кой ги пропуска, както и не санкционира нито общопрактикуващите лекари, нито гражданите. Към момента тя само обработва информацията от ползваните профилактични прегледи колкото да плати на медиците, които са ги осъществили.

От Българския лекарски съюз коментираха, че бумащината, с която касата затрупва лекарите, често пъти отказва хората да чакат на опашка, за да си направят профилактичния преглед или да получат направление за него при специалист.

За съжаление личните лекари не провеждат качествено тези прегледи измерят кръвното налягане само питат те как се чувстваш няма изследвания на кръв и урина казват ти добре си и това е никакво внимание за здравето на човека гледат само да си вземат парите за това има толкова болни хора

verno e samo trabva edno obajdane ot djipito kakvo wte mu popre4i da se obadi na 4oveka po telefona i da mu kaje. za koga da ide na pregled a ne da barzat da sankcionirat i vsi4ko wte e nared,sestrite za kakvo sa ne da si 4etat feisa na komputara predpolagam .V drugite strani djipito nama sestra i sam si varwi absolutno vsi4ko dori krav ti vzema ..

ХОРАТА НЕ ЗНАЯТ КАКЪВ ПРЕГЛЕД МОГАТ ДА ПОЛЗВАТ ПРИ ПРОФИЛАКТИКА И ЗАТОВА НЕ ХОДЯТ,ТРЯБВА НА ВРАТАТА НА ВСЕКИ ЛИЧЕН ЛЕКАР ДА ИМА СПИСЪК С ПОЛАГАЕМИТЕ СЕ ПРЕГЛЕДИ ПРИ ПРОФИЛАКТИКА

Ако всички здравноосигурени лица отидат на профилактичен преглед през годината , касата ще фалира.Средствата, които се отпускат на джипитата от
НЗОК ,са за половината от пациентката им листа.На всяка възрастова група се отпускат различни изследвания и всеки може да попита джипито си какво му се полага. Лошото е , че някои от изследванията са през две години мамография/жени/ и PSA/мъже/ .И през пет години за лош, добър холестерол и други още недомислици. Когато отидеш и искаш всичко да ти се изследва профилактично е ясно, че няма как да стане. Джипитата ги глобяват и плащат цената на изследванията, които са изразходвали извън поставеният им лимит. Ако не вярвате , прочетете в сайта на НЗОК.

4 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Шеф Кустев за скандала със Сашо Кадиев: Преди да ме ядоса, да пита майка си!

кадри bTV От няколко дни зрителите на bTV очакват с интерес новия епизод на „Аз обичам България”. Основният им мотив е да видят ще яде ли Сашо Кадиев бой от шеф Кустев. От кадрите в аноннса за играта се вижда, че актьорът и звездата на „Мастършеф” не просто се карат, …

Блиц Новини
Мила Михова вдигна скандал на Криси от „Ергенът” на живо по БТВ

кадри bTV Оперната певица Мила Михова надскочи ролята си на коментатор на любовното риалити „Ергенът” и буквално се скара на една от отпадналите участнички. Това беше Криси Горджъс, която в последните епизоди беше особено заядлива, най-вече към една от останалите „ергенки” – Екатерина. Михова реши да използва студиото на bTV, …

Блиц Новини
Снаха спря играта на свекърва си в „Стани богат“

Кадри: бТВ Ваня Балтакова, която дълги години е работила в библиотеката на Софийски университет, а сега е пенсионер, се представи на високо ниво в „Стани богат“ и спечели 5000 лева. За 1000 лева тя бе попитана: „С проектирането на какви обекти се занимава основно ландшафтната архитектура“?“ – Паркове и градини, …

error: Content is protected !!