fbpx

Глоба за „Теленор“ заради отказ да сключи договор с болна жена

Теленор България“ е дискриминирал човек в неравностойно положение, като е отказал да сключи договор за мобилни услуги посредством нотарилно упълномощен представител на въпросното лице. Това обявиха от Комисията за защита от дискриминация (КЗД), уточнявайки, че решението им е потвърдено от две съдебни инстанции, предаде actualno.com.

Какъв е случаят, заради който се стига до постановлението – жена с инсулт и прекарана операция опитва да сключи договор за мобилни услуги с „Теленор България“ чрез упълномощен от нея посредник, но ѝ е отказано на база Общите условия на телекома. Мобилният оператор не приема както завереното нотариално пълномощно на представителя, така и копието от документ за самоличност на титуляра на бъдещия договор. Това е нарушение на антидискриминационното законодателство, посочва КЗД.

В становището до КЗД Теленор България ЕАД не отрича съществуващата пречка в Общите условия за взаимоотношенията с потребителите да бъдат сключвани договори за мобилни услуги с физически лица чрез процесуален представител. Сочи се, че „Теленор България“ ЕАД имало изключително отворена политика по отношение хората с увреждания и не би позволило каквато и да е дискриминация. Като причина за несключването на договор за ползване на услуга с подателката на сигнала се счита липсата на информация за деликатното ѝ положение. Уточнява се и, че „Теленор България“ може да избере при какви условия да встъпи в договорни отношения.

Заради този случай КЗД прави проверка и установява, че „Теленор България“ ЕАД прилага практика, по силата на която индивидуални договори за ползване на услуги с физически лица се сключват само лично с лицата, които ще бъдат титуляри по договора. „В множеството писма приложени по преписката не става ясно коя е разпоредбата от Общите условия, която въвежда генерална забрана за сключване на договори с физически лица чрез упълномощаване. Дружеството ответник също не уточнява къде в Общите условия е уредена забраната“, казва КЗД.

Заради случилото се, е наложена глоба на „Теленор България“ от 2500 лева, както и се предписва незабавно преустановяване на практиката да бъде изисквано лично сключване на договори с физически лица. Издадена е и препоръка към телекома да измени Общите си условия, като предвиди изрично възможността сключването на договори за мобилни услуги с физически лица да се извършва и чрез представител по упълномощаванесъобразно правилата на действащото законодателство.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

USA news
Do not dye Easter eggs this color

Easter is coming – that means it’s time to think about dyeing eggs. Traditionally, the best colors are red, burgundy and orange. Church does not forbid painting one of the main symbols of Easter in other colors, but it is better to avoid using dark shades. What colors are eggs …

Блиц Новини
Симона между Никол и Митко в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Любовната история между Митко и Симона вълнува и останалите обитатели на общежитието на Хелс китчън. Дори шеф Ангелов подпитва на моменти как вървят нещата между тях. Но Никол е най-близката й приятелка и прави опити да я предпази от разочарование, което евентуално Симона ще изпита след края …

Блиц Новини
Участничка в „Ергенът“ се оплака от нездравословни условия

Снимки профил инстаграм Дамите в романтичното шоу „Ергенът“ окапват една по една. Много момичета са вече извън формата и разказват за впечатленията и преживяванията си от престоя вътре. Оказа се, че любовта не е единственото, което ги придружава в ежедневието. Явно храненето не им се е отразило добре. Една от …

error: Content is protected !!