fbpx

Главният редактор на Свободна Европа: Мислехме, че Свободата в България неизбежно е дошла, но явно сме грешали

Българската редакция на Радио Свободна Европа беше официално открита в сряда от главния редактор на медията Ненад Пейич, регионалния директор Джереми Бранстен и управляващия редактор за България Иван Бедров.

Медията присъства в българското публично пространство от 21 януари тази година, но едва наскоро приключи и регистрирацията й по българското законодателство.

„Ние сме тук, за да надградим онова, което тукашните свободни медии вече са постигнали, и за да работим в партньорство с тях“, каза Ненад Пейич.

Създадено преди 70 години в САЩ, Радио Свободна Европа започва да излъчва радиопрограми за страните от Източна Европа, озовали се под съветско влияние след края на Втората Световна война. Емисиите на радиото за България са част от този процес до падането на Берлинската стена през 1989 г., както и в първите 15 години от прехода към демокрация. На 1 януари 2004 г. българската редакция прекратява работата си.

„Когато напускахме България през 2004 г. преобладаващото мнение беше, че комунизмът се е срутил, Западът е победил, свободата неизбежно ще дойде, а заедно с нея – и медийната свобода. Но както виждаме днес, за много страни случаят не е такъв„, каза в сряда Ненад Пейич.

Днес Свободна Европа вече не е радио, а мултимедийна онлайн платформа с текстови, звукови и видео материали. За по-малко от пет месеца съществуване на български език медията привлече стотици хиляди посетители.

 

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Скандално твърдение в „Ергенът” накара българките да намразят Алек

кадри bTV Има и ли няма „проникване”? Този въпрос тормози феновете на „Ергенът” още от сряда вечер, когато Валерия подлуди имението с твърдението, че любовната игра между нея и Алек от игра си е станала същински акт. На кадрите в анонса на следващия епизод на любовното риалити се виждат разгорещени …

Блиц Новини
Козунаци от 2 до 100 лв на пазара

Кадри България он ер. Остава по-малко от месец до светлия празник Великден и темите за козунаци и яйца се завъртяха.  Увеличават се и проверките за качеството и цената на козунаците, казват от Сдружението за достъпна и качествена храна. Ако козунакът от магазинната мрежа е без етикет, е притеснително, тъй като …

Блиц Новини
Стефани останала неразбрана в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Отдавна зрителите на Хелс китчън очакваха сладкарката Стефани да напусне предаването. Непрекъснатите скандали, които заформяше с кой ли не от участниците натоварваха и изместваха фокуса от готвенето. Тя влезе с големи претенции за професионалист и бе сигурна, че ще грабне голямата награда. Дотолкова дотегнаха с крясъци, че …

error: Content is protected !!