fbpx

Германия се отказва от въглищата през 2038 г. Какви са плановете на България?

Германска правителствена комисия постигна споразумение страната да спре до края на 2038 г. използването на въглища за производство на електроенергия, предаде БТА като се позова на вътрешни източници, цитирани от ДПА, съобщи „Дневник“.

Комисията се събра в столицата Берлин на заседание, което продължи 21 часа. Целта бе да бъде договорена дата за спиране на използването на въглища за производство на електроенергия и обсъдено компенсирането на ресорните компании.

Комисията само може да прави предложения. Прилагането на нейните решения е от компетенциите на властите в отделните германски провинции и на федералното правителство, отбелязва ДПА.

Германия иска да спре да използва въглища, за да постигне целите си в областта на опазването на околната среда. Четвърта икономика в света и голяма промишлена сила, страната освен това предвижда да затвори всичките си атомни електроцентрали до края на 2022 г., припомня ДПА.

„Със споразумението за излизане от въглищната епоха Германия — шеста в света по въглеродни емисии и с най-мощна въглищна индустрия в Европа, показва, че преход към възобновяема енергия е възможен и неизбежен. Така водещата европейска сила застава редом до Великобритания (2025 г.), Нидерландия (2029 г.), Италия (2025 г.), Дания (2030 г.), Финландия (2029 г.) и други, които вече имат заложени дати за преустановяване употребата на въглища [5]. Едновременно с това плановете на Германия да затвори всичките си атомни електроцентрали до края на 2022 г. остават“, коментира „Грийнпийс“ — България.

Какви са плановете в България?

В българския Интегриран национален план за климата и енергетиката до 2030 година, с хоризонт до 2050 година,, чието обществено обсъждане продължава, е записано, че страната няма да затваря мощности в комплекса Марица изток, включително мините, до 2030 г., както и че „при спазване на екологичните изисквания те осигуряват ресурс за производство на електрическа енергия за следващите 60 години“. Преди дни държавната ТЕЦ „Марица-Изток“ 2 получи от държавата и безсрочна от завишените норми, които ЕС прие през април 2017 г.

„В момента България остава единствената страна в ЕС, зависима от въглищата, която отказва да реформира сектора и не предприема програми за преход. Резултатът от това бездействие ще е бъдещ крах за въглищните региони като Бобов дол например, които ще бъдат оставени да посрещнат края на въглищната ера без никакви политики, които да смекчат удара. България постоянно се оправдава, че няма богатството на Германия, за да осъществи преход към нисковъглеродна икономика, но налива стотици милиони годишно в постепенно затъващата въглищна индустрия. Същевременно финансира нерентабилни и създаващи предпоставки за зависимост газови и ядрени проекти, които ще тежат на джоба на поне още едно поколение в бъдеще,“ коментира Генади Кондарев от екологично сдружение „За Земята“.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
“Ергенът” разсипа здравето на Васка, получила паник атаки и припаднала

кадри bTV, YouTube/Надкаст Истински кошмар е изживяла любимата ергенка на мъжете Васка. Тоталното игнориране от страна на продукцията я докарало истински срив, разкри тя в подкаста “Надкаст”. Месеци след снимките на “Ергенън”, тя буквално припаднала от това, което видяла да се излъчва по bTV. “В началото бях много разочарована. Отрази …

Блиц Новини
Изгонената Силви към Ергена Алек: Ще си понесе последствията

Кадри БТВ От надпреварата за сърцето на „Ергенът“ отпадна една доста противоречива личност, а именно Силви, която се оказа нехаресвана от никой и дори дамите вътре се страхуваха от нея Не съм очаквала така да стане, беше изключително неприятно. Това бяха интриги, които Криси направи, но това си е за …

Блиц Новини
„Бригадата“ помага на семейство с девет деца

Кадри БТВ Този сезон на „Бригада нов дом“ е обърнат в помощ на многодетни семейства. Такива явно се намират в България, макар да не се срещат често. Хора, които са отдадени на семейството и децата получават и помощ от бригадата. След двойката с шест деца, чийто ремонт проследихме вече, сега …

error: Content is protected !!