fbpx

Германия към Йозил, който се оплака от расизъм: Повечето турци са добре интегрирани

Германското правителство обяви за неуместни критиките на Месут Йозил, който напусна националния тим на Германия заради прояви на расизъм и неуважение към себе си, пише dnevnik.bg.

Говорителят на канцлера Ангел Меркел коментира откритото писмо на футболиста.

„По-голяма част то близо 3-те милиона души с турски корени, които живеят в Германия, са добре интегрирани“, каза говорителят на Меркел.

 

Според правителството на Германия Йозил е получил уважение, а всички турци или хора, които произлизащи от мигрантски семейства, се радват на добро отношение в страната.

 

„Госпожа Меркел оценява направеното от Йозил за националния отбор и го смята за един от големите играчи на Германия. Тя уважава решението му да се откаже.“

 

В неделя халфът обяви, че в ръководството на Германския футболен съюз (DFB) не трябва да работят хора с расистки убеждения.

 

„След дълго решение прецених, че няма да играя за националния отбор, докато усещам това чувство на расизъм и липсата на уважение. До момента съм носел екипа на Германия с гордост и вълнение, но сега не е така“, завършва Йозил.

 

През май Йозил заедно със съотборника си Илкай Гюндоган и Дженк Тосун („Евертън“ и Турция) се срещна с Ердоган в Лондон и му подари фланелка.

„Снимката с Ердоган не беше акт на политика или на агитация, а просто на уважение към човек, който заема висок пост. Той е президент на родината на моите родители“, обяснява Йозил в писмото си.

„Моята професия е футболист, а не политик, така че срещата ни нямаше отношение към това“.

 

 

Йозил добави, че отношението, което е срещнал от Германския футболен съюз (DFB) след това, както и от други хора в Германия, го кара да не иска повече да играе за отбора.

 

„Когато печелим ме смятат за германец, а когато паднем съм турчин. Също така медиите постоянно използват снимката ми с Ердоган“, каза още футболистът.

 

Няма спечелено единоборство от 2014 г.

 

Легендата на германския футбол Ули Хьонес беше един от първите, които коментираха решението на Йозил да се откаже от националния отбор. Президентът на „Байерн“ (Мюнхен) не спести отстрите си думи към халфа.

 

 

Германия към Йозил: Повечето турци са добре интегрирани© Reuters

 

 

„Щастлив съм, че всичко това най-накрая свърши. От години той е пълна дупка в отбора на Германия. Последният шпагат, който направи беше преди световното през 2014 г., от тогава само се крие и оправдава слабото си представяне с тази снимка“, каза Хьонес.

 

Йозил е световен шампион от 2014 г. и играе за Германия от 2009 г. Той има 92 мача и 23 гола за първия отбор.

 

„Той играе много силно, когато отборът му е силен, но в останалото време просто го няма. Винаги когато с „Байерн“ срещаме „Арсенал“ използваме това, че той е най-слабото им звено“, каза още бившият национал.

 

Тео Цванцигер, който беше начело на DFB в миналото остана разочарован от решението на Йозил.

 

„Когато има конфликт, то той трябва да се решава чрез дискусии. Това обаче не беше направено преди световното първенство и беше ясно, че нещо подобно ще се случи и след него“.

 

Според друг бивш служител във федерацията Харал Щенгер, който беше говорител, настощият президент на DFB Райнард Гриндел трябва да напусне поста си. „Той е най-лошият президент на федерацията, който аз си спомням. Мисля, че времето му вече изтече“.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Снаха спря играта на свекърва си в „Стани богат“

Кадри: бТВ Ваня Балтакова, която дълги години е работила в библиотеката на Софийски университет, а сега е пенсионер, се представи на високо ниво в „Стани богат“ и спечели 5000 лева. За 1000 лева тя бе попитана: „С проектирането на какви обекти се занимава основно ландшафтната архитектура“?“ – Паркове и градини, …

Блиц Новини
Киара след изгонването: Губила съм си времето в „Ергенът”

кадри bTV Поредната отпаднала от „Ергенът” хубавица заяви, че след като е изгледала предаването, си е дала сметка, че си е изгубила времето да преследва Алек. Киара Маджарова осъзнала това след като чула коментар от главния герой в шоуто, че не е негов тип човек, въпреки че го привлича по …

Hell's kitchen
Кой ще смени шеф Ангелов в „Хелс китчън”? Всички тръпнат в очакване

кадри Нова телевизия Кой ще води Кухнята на Ада, след като шеф Виктор Ангелов хвърли куртката? Въпросът вълнува всички фенове на шоуто, които видяха драматичния изход на водещия в сряда вечер. Шеф Ангелов се отказа да се занимава повече с кандидатите за наградата от 100 000 лева, след като те …

error: Content is protected !!