fbpx

Географските ограничения при онлайн пазаруване в ЕС отпадат

www.investor.bg
Снимка: pixabay.com

Търговците вече няма да имат право да налагат различни условия на плащане в зависимост от купувачите

От понеделник онлайн търговците вече няма да могат да блокират интернет потребителите или да ги пренасочват автоматично към местна версия на техния сайт в зависимост от местоположението им, откъдето се свързват. Това става възможно благодарение на влизаща в сила европейска директива, съобщи Франс прес.

„Новите правила ще позволят на потребителите да се възползват от по-голям избор на продукти на конкурентни цени“, изтъкна европейският комисар за цифровия единен пазар Андрус Ансип пред журналисти в Брюксел.

„В същото време клиентелата на компаниите ще се разшири отвъд границите и те ще се възползват от по-ниски цени за трансакции и управление“, допълни еврокомисарят.

Текстът, забраняващ географското блокиране (геоблокиране), цели да се сложи край на дискриминациите на единния европейски пазар въз основа на националност или местоживеене на купувача.

Така например проучване от 2015 година показа, че за едно и също посещение в Дисниленд в Париж, резервирано онлайн, френско семейство плаща средно 856 евро спрямо 1204 евро за румънско семейство и 1339 евро за италианско семейство.

Освен това според проучване на Европейската комисия 63 на сто от интернет сайтовете не позволяват на потребителите да купуват от друга страна от ЕС.

Търговците вече няма да имат право да налагат различни условия на плащане в зависимост от купувачите, но ще си запазят правото да доставят или не стоки в избрани от тях страни.

Новите правила ще се прилагат за електроуредите, хотелските резервации, наемане на автомобили или закупуване на билети за концерт.

Защитените от авторски права съдържания обаче (електронни книги или музика за изтегляне), както и транспортните услуги засега не са включени. До две години Еврокомисията трябва да прецени дали забраната за геоблокиране трябва да се отнася и за тях.

/БТА/

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

USA news
Horoscope for Friday, April 19: Do not access the Internet through the phone zodiac sign

Pixabay Libra should not go online on April 19. Here is the horoscope of the Lama: Aries Today you can not only have a pleasant time, but also achieve significant changes in your personal life, which will be of a positive sign. Indeed, this will require patience and caution, but …

Блиц Новини
Скандално твърдение в „Ергенът” накара българките да намразят Алек

кадри bTV Има и ли няма „проникване”? Този въпрос тормози феновете на „Ергенът” още от сряда вечер, когато Валерия подлуди имението с твърдението, че любовната игра между нея и Алек от игра си е станала същински акт. На кадрите в анонса на следващия епизод на любовното риалити се виждат разгорещени …

Блиц Новини
Козунаци от 2 до 100 лв на пазара

Кадри България он ер. Остава по-малко от месец до светлия празник Великден и темите за козунаци и яйца се завъртяха.  Увеличават се и проверките за качеството и цената на козунаците, казват от Сдружението за достъпна и качествена храна. Ако козунакът от магазинната мрежа е без етикет, е притеснително, тъй като …

error: Content is protected !!