fbpx

„Газпром“ обмисля вариант за продължаване на „Турски поток“ през България

www.investor.bg

Според Сергей Лавров обаче Москва отчита и печалните уроци от съдбата на „Южен поток“ и не иска подобна ситуация да се повтаря
Руският газов гигант „Газпром“ обмисля евентуални варианти за продължаването на проекта „Турски поток“ през територията на България. Това заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров в интервю за в. „Сръбски телеграф“, цитирано от РИА Новости.

„В момента се разработват различни възможности за продължаване на газопровода на европейска територия, включително по маршрута България-Сърбия-Унгария с изход на газоразпределителния център в австрийския Баумгартен“, заяви пред изданието министърът.

В същото време той посочи, че Москва отчита и печалните уроци от съдбата на „Южен поток“ и не иска подобна ситуация да се повтаря.

По думите му Русия ще е готова да пристъпи към конкретни действия само след получаването на категорични гаранции от съответните структури на Европейския съюз.

През декември 2014 г. Русия обяви прекратяването на работата по проекта „Южен поток“, посочвайки като причина неконструктивната позиция на ЕС. Газопроводът трябваше да преминава през територията на България, Сърбия и Унгария.

Пред „Сръбски телеграф“ Лавров посочи също, че Москва е удовлетворена от хода на строителството на „Турски поток“ във варианта за две линии.

Проектът предвижда построяването на газопровод, състоящ се от две линии с капацитет по 15,75 милиарда кубически метра всяка. Първата линия е предназначена за доставката на газ на турските потребители, а втората – за снабдяване с газ на Южна и Югоизточна Европа.

Първата линия трябва да бъде завършена през 2019 г. и тогава ще започнат доставките на газ за Турция.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Дара лудо влюбена в годеника си

Кадри БТВ Вечерта в Денсинг старс бе посветена на много близки хора на участниците. Всеки от тях остави сърцето и душата си на сцената на бляскавото шоу. Тази вечер танцувахте за любимите си хора, не само за точки и престиж. Обичахте и бяхте обичани. Любовта няма граници, няма първи и …

Блиц Новини
Рязката смяна на температурите носи огромен риск

Кадри Нова ТВ От няколко дни синоптиците тръбят за големи температурни амплитуди. След дни със стойности около и над 30 градуса ще застудее изведнъж. Това е като шок за организма и неговата адаптация.Това може да ни може да се изправи пред различни предизвикателства. Едно от основните последствия от рязката смяна …

Блиц Новини
Шеф Токев коментира козунаците от 200 лева: Органичните яйца са много скъпи

кадри bTV „Порше” или „Ферари” не струват колкото един „Фиат”, този коментар направи шеф Андре Токев по повод рекордната цена от 200 лева за килограм козунак по Великден. В „Преди обед” по bTV той обясни, че един майстор трябва сам да си поставя цената, а не клиентите да я определят. …

error: Content is protected !!