fbpx

Габриел: Суперкомпютърът ще помогне за нелечимите болести

Суперкомпютърът, който ще бъде разположен в България, ще може да разкодира човешкия мозък и да помогне за откриването на лек за нелечими болести. Това твърди еврокомисарят Мария Габриел.

„Работим за това повече от година. Има осем определени локации в Европа за позициониране на суперкомпютри. Един от тях ще бъде в България”, разкри Габриел в предаването „Лице в лице” по bTV.

Тя разказа, че за една година са били осигурени 1 милиард евро инвестиции и точен юридически инструментариум за реализацията на проекта.

„Това е важна крачка, която ще превърне България в един от лидерите в развитието на тази технология”, смята Габриел. До 2020 година трябва да бъдат подготвени специалистите и машините, а засега се предвижда да бъде разположен в технопарка. Общият бюджет за проекта е 18 милиона евро, от които 6 милиона са дадени от ЕК.

„Суперкомпютърът не е само технология. Това засяга науката”, заяви Мария Габриел, която разказа, че машината, ще помогне в борбата със заболявания като рак, Алцхаймер, остеопороза и установяването на малформации при новородени.

„Съкращава времето за тестване на молекула, за да се види, че съответната молекула носи решение за тази болест”, каза еврокомисарят и отбеляза, че това е постижимо, тъй като машината извършва 4 милиона милиарда операции в секунда.

„Ако за едно изследване трябва да се наблюдава материала в 30 000 епруветки в продължение на години, а накрая да се получат три молекули, които да не е ясно дали могат да лекуват определена болест, то сега няма да се губи толкова време, благодарение на супрекомпютъра”, даде пример тя.

 

Освен за лечението на болести, супрекомпютърът ще бъде изключително полезен и за различни производства. Той ще съкрати производството и тестването на един автомобил от 60 на 24 месеца.

Габриел заяви, че достъп до компютърът ще има и малкият, и средният бизнес, което тя е желаела от самото начало.

„Ние ще продължим да разчитаме на високите постижения на научните си изследователи”, каза още Габриел.

Разбрах как идиотски съм излъгала баща си – докато той , но само той, работи като луд – дори и на четири смени, мен ме уволняват , защото съм студентка, не къде да е , а във военното.
Даяфинка Ангелова – математичката е свръзката с лелите от Добринище, всякакви се тежкарят по улиците – чуждестранни студенти, пари, корекоми и 20 лв. давани на разл. математици, представящи се за един, гъзета-състуденти, дърти мъже са окупирали 21 бл. и всеки има ключ за всеки апартамент , нашата Жужа е разменяна поне 5 фпъти и накрая ни дават болна от рак сиамка.100 ЧОВЕКА СЕ ПРЕДСТАВЯТ ЗА ЕДИН, НЕ ЗНАМ КАКВО ПРАВЯТ С МАЛКИ ДЕЦА, ИЗЛЪГАХ, НАУЧИХ , НО НЕ МИ СЕ ЖИВЕЕ

Македонската сельянка Мери се оказа по-тъпа и от Тиквата !

2 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Мистерия с изгонването на Васка от „Ергенът“, ето какво скриха продуцентите

кадри bTV, YouTube/Надкаст Огромната част от аудиторията на “Ергенът” са жени. Малкото мъже, които гледат риалитито, пък най-вероятно ще спрат, след като вече я няма Васка. Тя беше еднолична шампионка по мъжки интерес в този сезон и този факт се отбелязва от всички коментатори. Защо обаче Васка си замина? Официалната …

USA news
Horoscope for Friday, March 29: Your phone should not pick up a sign

Pixabay On March 29, Taurus better not pick up their phone. Here is the horoscope from the Lama: Aries During this day you will find a brother in reason. Or a sister. In other words, you will meet a member of the opposite sex who will think and feel the …

USA news
On March 29, Friday, name day celebrates a heroic name

On March 29, Friday, name day celebrates a heroic name On March 29, name day is celebrated by everyone who bears the name Marco. Marko is the ancient Hebrew for wrestler. According to the Latin reading, however, the name is translated as masculine. In the reign of Emperor Constantine the …

error: Content is protected !!