fbpx

В IT хъба Варна: Близо 77 % от домакинствата имат интернет, изостава обаче от Кърджали и София

Резултатите от проведеното през 2018 г. изследване за използването на информационно-комуникационни технологии (ИКТ) в домакинствата и от лицата показват, че 76.6% от домакинствата в област Варна имат достъп до интернет в домовете си, като е отбелязан ръст от 5.4 процентни пункта спрямо предходната година. Това съобщават от Регионалното статистичуеско бюро на НСИ.

Областта е на трето място в страната по този показател, след областите Кърджали – 84.4% и София (столица) – 81.9% и над средната стойност за страната, която е 72.1%. За периода 2010 – 2018 г. се наблюдава ръст от 48.5 процентни пункта на домакинствата в областта с достъп до глобалната мрежа .

През 2018 г. 70.5% от населението на възраст между 16 – 74 навършени години в област Варна използва интернет всеки ден или поне веднъж седмично на работа, вкъщи или на друго място, като мъжете са по-активни в сравнение с жените – съответно 73.4 и 67.9%. В сравнение с предходната година е регистриран ръст от 5.6 процентни пункта в регулярното използване на интернет.

По този показател област Варна е на трето място в страната след областите София (столица) (76.8%) и Перник (74.0%) и над средната стойност за страната, която е 63.6%.

Значителни са различията при редовно използващите интернет в област Варна по образование – докато 95.4% от лицата с висше образование и 73.3% от лицата със средно образование сърфират редовно в глобалната мрежа, едва 38.3% от лицата с основно или по-ниско образование използват интернет всеки ден или поне веднъж седмично.

През 2018 г. 17.4% от лицата в област Варна използват глобалната мрежа за взаимодействие с органите на държавната и местната власт. Областта изостава с 4.8 процентни пункта от средната стойност за страната, която е 22.2% и заема 17-то място сред 28-те области. Най-значителен е делът на лицата, използвали онлайн услугите на публичната администрация в област Видин – 37.6%, а най-нисък в област Разград – 3.6%.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Снаха спря играта на свекърва си в „Стани богат“

Кадри: бТВ Ваня Балтакова, която дълги години е работила в библиотеката на Софийски университет, а сега е пенсионер, се представи на високо ниво в „Стани богат“ и спечели 5000 лева. За 1000 лева тя бе попитана: „С проектирането на какви обекти се занимава основно ландшафтната архитектура“?“ – Паркове и градини, …

Блиц Новини
Киара след изгонването: Губила съм си времето в „Ергенът”

кадри bTV Поредната отпаднала от „Ергенът” хубавица заяви, че след като е изгледала предаването, си е дала сметка, че си е изгубила времето да преследва Алек. Киара Маджарова осъзнала това след като чула коментар от главния герой в шоуто, че не е негов тип човек, въпреки че го привлича по …

Hell's kitchen
Кой ще смени шеф Ангелов в „Хелс китчън”? Всички тръпнат в очакване

кадри Нова телевизия Кой ще води Кухнята на Ада, след като шеф Виктор Ангелов хвърли куртката? Въпросът вълнува всички фенове на шоуто, които видяха драматичния изход на водещия в сряда вечер. Шеф Ангелов се отказа да се занимава повече с кандидатите за наградата от 100 000 лева, след като те …

error: Content is protected !!