fbpx

В Япония недоволни от 10-те почивни дни заради новия император

Снимка: pixabay

В края на април и началото на май Япония отпуска на всички по 10 почивни дни в чест на коронацията на новия император на страната. Изненадващо голям брой хора обаче не са доволни от допълнителните почивни дни.

Японското правителство реши през ноември да направи 30 април и 1 и 2 май почивни дни в чест на възкачването на престола на престолонаследника принц Нарухито на 1 май. Бащата на Нарухито – император Акихито, абдикира от трона в края на този месец, пише „Профит“.

29 април и периода от 3 до 6 май, известен като „Златната седмица“, вече са почивни дни. Така на японците им се събират 10 поредни дни почивка.

Някои граждани се зарадваха на допълнителните почивни дни и резервираха почивки в чужбина, но много други се оплакват от това, че в този период детските заведения няма да работят или че те просто нямат какво да правят.

Допълнително време за пътуване и срещи …

Туристическите агенции отчитат значителен ръст в търсенето на своите услуги, информира The Japan Times през януари. Броят на резервациите за пътувания в чужбина се е утроил, като по-голяма част от интереса е насочена към луксозни круизни пътувания.

Младите хора пък започват така нареченото конкацу „лов за съпруг/съпруга“, когато се приберат по време на Златната седмица, добавят от The Japan Times, а допълнителните дни тази година им дават по-големи възможности да си намерят партньори.

От агенцията за запознанства Zwei Co. обявиха, че очакват повече клиенти по време на тазгодишната Златна седмица и обмислят да предложат отстъпки за някои от услугите си.

… или пък допълнителна къщна работа и по-малко грижи за децата?

Не всички обаче са доволни от допълнителни почивни дни. В проучване на вестник Asahi Shimbun 45% от участниците казват, че „не са доволни“ от дългата почивка, докато едва 35% казват, че „са доволни“.

Много жени заявяват в проучване на Expedia от октомври, че ще имат повече къщна работа, защото мъжете и децата им ще са си вкъщи, вместо на работа и на училище, информира The Japan Times.

Доходите на работещите, които са на почасово заплащане, пък ще намалеят вследствие на дългата почивка.

Инвеститорите се притесняват, че затварянето на пазарите за 10 дни може да се отрази на валутата и на капиталовия пазар в страната. Основните финансови центрове рядко спират дейност за толкова дълго време.

Японските работохолици също ще изпитат проблеми с многото почивни дни

Япония е известна с това, че хората имат навика да работят нонстоп, вследствие на което през последното десетилетие стотици хора умират от преработване всяка година.

Работещи умират от сърдечни удари и самоубийство заради токсичната работна култура в страната.

По-рано тази седмица в Япония влязоха в сила законодателни промени, с които се ограничават дългите работни часове, в опит да бъде разрешен този проблем.

„Ако трябва да бъда честен, когато така изведнъж ни дават 10 почивни дни, не зная какво да правя през тях“, казва пред AFP 31-годишният служител във финансовата индустрия Сейши Сато.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Киара след изгонването: Губила съм си времето в „Ергенът”

кадри bTV Поредната отпаднала от „Ергенът” хубавица заяви, че след като е изгледала предаването, си е дала сметка, че си е изгубила времето да преследва Алек. Киара Маджарова осъзнала това след като чула коментар от главния герой в шоуто, че не е негов тип човек, въпреки че го привлича по …

Hell's kitchen
Кой ще смени шеф Ангелов в „Хелс китчън”? Всички тръпнат в очакване

кадри Нова телевизия Кой ще води Кухнята на Ада, след като шеф Виктор Ангелов хвърли куртката? Въпросът вълнува всички фенове на шоуто, които видяха драматичния изход на водещия в сряда вечер. Шеф Ангелов се отказа да се занимава повече с кандидатите за наградата от 100 000 лева, след като те …

Hell's kitchen
Шеф Ангелов предложи работа на Гатьо, а Алекс и Бони се захапаха

кадри Нова телевизия Риалити героят Пеньо Гатевски – Гатьо има възможности на готвач, които да му осигурят работа във всеки софийски ресторант. Този комплимент направи шеф Ангелов на „гладиатора” в „Хелс китчън”, като в думите му нямаше и капка ирония. Похвалата дойде след като бившият рейнджър сготви перфектно месо от …

error: Content is protected !!