fbpx

В този град е така, но май и навсякъде в България: Учениците не искат да учат професии след 8 клас

Общо 763 са незаетите места в гимназиите във Варненска област след второто класиране. Това става ясно от статистиката на РУО, цитирана от Радио Варна.

В същото време близо 500 бъдещи осмокласници още не са избрали училище – общо 3772 са завършилите 7-и клас, а след второто класиране са се записали 3274 от тях.

Едно свободно място е останало в така наречените „елитни“ гимназии. То е във Френската гимназия в паралелката с първи френски и втори английски езици.

Друга възможност за желаещите да учат в езикова гимназия е Руското училище, където все още има 2 места с английски и 2 с руски. В СУ „Гео Милев“ 4 места има в паралелките с руски език и 11 в тези с английски. В Хуманитарната също има свободни места с английски език – 5, и 1 с немски.

Само 1 свободно място – в паралелката по „Банково дело“, има в ПГИ „Д-р Иван Богоров“.

Сред паралелките по изкуства най-много места – 16, има с изобразително изкуство в СУ „Любен Каравелов“ – 16. 6 осмокласници се търсят за класа с музика в Хуманитарната гимназия, а 3 в за „Български танци“ в СУ „Елин Пелин“.

Масово има свободни места в паралелките, наречени „Софтуерни и хардуерни науки“ в няколко варненски училища: 15 в СУ „Неофит Бозвели“, 6 в СУ „Пейо Яворов“, 3 в СУ „Св. Климент Охридски“, 5 в СУ „Димчо Дебелянов“, 2 в СУ „Найден Геров“.

Най-много свободни места има в Химията (ПГХиХВТ „Д. И. Менделеев“), където има незаети цели паралелки: 25 са местата за „Термални процедури в балнеологични и други възстановителни центрове“, 24 за Технологичен и микробиологичен контрол в химическото производство , по 18 за „Технолог на фамацевтични и парфюмерийно-козметични продукти“ и „Контрол на качеството и безопасност на храни и напитки“, 14 за „Очна оптика“.

88 осмокласници не стигат и в Морската гимназия. Най-вече в паралелките „Корабостроене“ – 23-ма и „Експлоатация на пристанищата и флота“ – 21.

На другия полюс е гимназията по туризъм, където отделни места – по 1, има в 5 от паралелките. Подобна е и ситуацията в Техническата гимназия, където незаети са едва 10 места общо в 5 паралелки.

В Строителната гимназия също има много незаети места: в „Геодезия“ – 13, „Архитектурна реставрация“ – 8, „Недвижими имоти“ – 7 и други.

В професионалната гимназия по текстил и моден дизайн се търсят 24 кандидати да учат как се шият бутикови облекла. 28 места има и в 3-те паралеки по фризьорство и козметика.

В интересната специалност „Реставрация на стилни мебели и дограма“ в ПГГСД „Н Хайтов“ има 21 места, в „Парково строителство и озеленяване“ – 20, в „Интериорен дизайн“ -12.

Масово незапълнени паралелки има в професионалните гимназии в по-малките общински центрове в областта.

Подаването на документи за участие в третото класиране започва днес и ще продължи до 24-ти. Списъците с приетите ученици ще бъдат обявени до 26-ти юли.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Илия Луков разтърси ефира на БНТ с баладата за Гунди и Котков

кадри БНТ Народният певец Илия Луков разтърси с емоция студиото на БНТ в предаването на Георги Любенов. Той дойде за интервю, което много бързо се превърна в мини концерт. Луков изпя три песни, като първата беше легендарната балада за Аспарухов и Котков. Певецът не спести нищо от емоцията, която му …

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

error: Content is protected !!