fbpx

В САЩ наддават за най-скъпия имот, пускан някога на търг

profit.bg

Снимка: Conciergeauctions.com

Пренасищането на пазара в САЩ със супер надценени имения и луксозни имоти из цялата страна принуди продавачите да прибегнат до едно малко очаквано решение – търговете.

Имотните търгове, които преди време се използваха за иззети от банките имоти, вече се прилагат и за по-луксозни жилища. Броят на мултимилионните домове, които се предлагат на търг, почти се е удвоил през последната година, според анализатори на имотния пазар и аукционни компании.

Най-скъпият дом, предлаган някога на търг, се връща отново на пазара тази седмица. Имението, което носи името Playa Vista Isle, в Хилсборо бийч, Флорида, бе пуснато за продажба през 2014 г. с цена от 139 млн. долара, което го направи най-скъпия имот, обявен за продажба в страната тогава.

Впоследствие имотът бе пуснат отново за продажба с цена от 159 млн. долара, след което бе изтеглен от пазара през 2016 г.

Playa Vista Isle се простира на площ от близо 5 400 кв. м, с 11 спални и 22 бани. Имението разполага с IMAX кино, изба с 3 000 бутилки вино, гараж за 20 автомобила, както и колони и орнаменти с позлата. С обща площ от 5 акра, имението разполага със 150 метра бряг на океана и док за две яхти.

Снимка: Conciergeauctions.com

Concierge Auctions, която е най-големият играч в търговете на луксозни имоти, твърди, че ще продаде най-малко 20 домове тази година, които се с цена от над 10 млн. долара, или два пъти повече от предходната година. Следващата година пък се очаква продажбите да са дори още повече.

„Тенденцията луксозните имоти да се продават на търг наистина набира скорост,“ казва пред CNBC Лаура Брейди, главен изпълнителен директор на Concierge. „Виждаме повече продавачи из цялата страна, от когато и да било, най-вече при имотите с цена над 10 млн. долара, над 20 млн. долара и дори над 100 млн. долара“.

Езерото Комо

Concierge наскоро продаде имение на езерото Комо в Италия, което бе обявено за продажба с цена от 112 млн. долара (100 млн. евро). Цената, на която е закупен имотът по време на търга, обаче не се разкрива.

Имение в Палос Вердес, Калифория, което бе обявено за продажба с цена от 53 млн. долара и разполагаше с огромен подземен комплекс със спа, басейн и тенис корт, наскоро бе продадено на търг за около 23 млн. долара.

Имение, което преди време бе най-скъпия имот в Далас, бе пуснато на пазара с цена от 50 млн. долара, а впоследствие бе продадено на търг за 36 млн. долара.

Инвеститорът Питър Линч продава своя голф имот в Аризона на търг следващия месец, след като не успя да привлече купувачи в продължение на две години при цена на имението от 14 млн. долара.

Причината за възхода на търговете за луксозни имоти е проста – предлагане и търсене. Строителните предприемачи и инвеститорите построиха множество огромни имения с астрономически цени, предназначени за заможни купувачи.

Пазарът за тези имоти обаче остава относително малък, особено след изтеглянето от щатския пазар на част от кандидат-купувачите от Русия, Китай и Близкия изток. Имотни брокери твърдят, че купувачите за големите имения има, но те изчакват цените да паднат.

Пониженията на цените

Търговете невинаги обаче са успешни. Майкъл Джордан пусна своето имение в Чикаго на търг през 2012 г., но никой не плати минималната цена и то все още е на пазара.

Имение в Сандс пойнт, Ню Йорк, което бе пуснато за продажба на цена от 38 млн. долара, трябваше да бъде продадено на търг миналия месец, но не успя да привлече достатъчно кандидат-купувачи.

Много от пониженията на цените може да са драстични, което кара някои продавачи да избягват търговете. Много от днешните луксозни имения, подобно на творби на изкуството, са уникални и реално не могат да бъдат сравнявани с други имоти. Затова търгът им позволява да намерят истинската си пазарна цена.

„Поради факта, че в САЩ има много имоти на цена от 10 млн. долара или повече, има доста продавачи, които надценяват имотите си,“ казва Брейди.

Търговете дават шанс на продавачите да продадат имот в определен период от време. Базата данни на Concierge от над 500 000 потенциални купувачи и продавачи, както и имотните им контакти по цял свят, предоставя на продавачите по-голям набор от купувачи.

Наддаването за Playa Vista Isle е започнало в понеделник в ConciergeAuctions.Com и приключва довечера.

Според Брейди, интересът вече е доста голям и се очакват десетки оферти. Преди да предоставят своята оферта обаче, кандидат-купувачите трябва да преведат 250 000 долара в специална сметка, които впоследствие получават обратно или им се приспадат от покупната цена, ако спечелят търга.

„Това е невероятен имот и той няма да се продаде за 10 млн. долара или някаква нереалистично ниска цена,“ казва Брейди. „Построяването му е струвало 100 млн. долара. Кандидат-купувачите разбират каква е стойността му. От моя екип зависи да обясни какво е вложено в имота, стойността на имението и на земята, така че да се продаде на справедлива пазарна цена.“

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Шеф Кустев за скандала със Сашо Кадиев: Преди да ме ядоса, да пита майка си!

кадри bTV От няколко дни зрителите на bTV очакват с интерес новия епизод на „Аз обичам България”. Основният им мотив е да видят ще яде ли Сашо Кадиев бой от шеф Кустев. От кадрите в аноннса за играта се вижда, че актьорът и звездата на „Мастършеф” не просто се карат, …

Блиц Новини
Мила Михова вдигна скандал на Криси от „Ергенът” на живо по БТВ

кадри bTV Оперната певица Мила Михова надскочи ролята си на коментатор на любовното риалити „Ергенът” и буквално се скара на една от отпадналите участнички. Това беше Криси Горджъс, която в последните епизоди беше особено заядлива, най-вече към една от останалите „ергенки” – Екатерина. Михова реши да използва студиото на bTV, …

Блиц Новини
Снаха спря играта на свекърва си в „Стани богат“

Кадри: бТВ Ваня Балтакова, която дълги години е работила в библиотеката на Софийски университет, а сега е пенсионер, се представи на високо ниво в „Стани богат“ и спечели 5000 лева. За 1000 лева тя бе попитана: „С проектирането на какви обекти се занимава основно ландшафтната архитектура“?“ – Паркове и градини, …

error: Content is protected !!