Ресторантите в Румъния вероятно ще трябва да започнат да плащат на своите готвачи заплати, подобни на тези в Западна Европа, за да ги пазят в страната през следващите пет години. Това обаче би довело до удвояване на цените на хранителните продукти в местните ресторанти.
Алтернативата е да се внесат готвачи от Китай, които ще получават по-ниски заплати, но те трябва да бъдат обучени как да готвят румънски ястия като зеле и супа, предава „Профит.ро“, цитиран от „Нюз.бг“.
Докато изпълнителните готвачи в най-добрите ресторанти в Букурещ печелят хиляди евро месечно, а готвачите в луксозните хотели на морския бряг правят над 1500 евро месечно, средната заплата на готвач в Румъния е около 500-600 евро.
По този начин много добри и опитни готвачи са напуснали Румъния, за да работят в чужбина, на круизни кораби или в туристически райони, където те правят над 2500 евро на месец.