fbpx

В разгара на хладното лято – по-малко болни

В разгара на това лято лекарските кабинети отчитат по-малко болни. Причината за летните неразположения са вирусите, които върлуват предимно по Черноморието. По данни на здравната инспекция във Варна за 2 месеца в областта са регистрирани над 200 случая на колити. А респираторните заболявания – около 400, пише Dnes.bg.

Пациентите се оплакват най-често от повръщане, стомашно-чревни неразположения и идват при докторите с висока температура.

„Имаме единични случаи на пациенти с оплаквания от диария и повръщане. Поне в моята практика. При разговор с колеги с повече деца с практиките и те казват, че това са единични случаи”, разказва д-р Христина Димитрова, общопрактикуващ лекар.

Повечето лекари не дават проби за изследване в регионалните здравни инспекции, направо изписват лекарства на пациента. А други се самолекуват. Затова статистиката е различна от картината пред лекарските кабинети. И все пак здравните власти отчитат по-малко регистрирани болни през юни и юли в сравнение със същия период на миналата година.

„Нямаме увеличение за Варна и областта като брой заболявания, но пък това е динамична картина и те могат по всяко време да става и повече и по-малко”, обясни д-р Ана Баева, РЗИ.

Но лекарите предупреждават, че колитите плъзват от замърсена вода, храна и прибори в заведенията на плажа.

„Много често тези заболявания са от храна, която е престояла на топло, на слънце, от недостатъчно добре измити ръце на продавачите в магазина или на консумиращия”, обясни д-р Баева пред Нова тв.

Около 90% от заболяванията при децата са от бактерии. Това са инфекциите на мръсните ръце, затова ръцете трябва да се мият минимум 20 секунди.

Повечето летни инфекции минават за 5-7 дни, но някои от по-упоритите могат да продължат и 10 дни.

В разгара на лятото във Варна и Бургас откриват допълнителни медицински пунктове. Само във Варна те са над 30. Такъв има на сравнително малък плаж като този в к.к. „Св. Константин и Елена”.

„За последните 5 години нямаме нито едно удавяне. Иначе чести случаи са мидички, стъкла, високо кръвно, на някой му е прилошало, паднало му е кръвното”, обяснява Георги Димов от „Света Клементина”.

Морските ни курорти са с подсилени лекарски екипи до края на сезона, а през август – в сезона на отпуските се очаква бум на летните вируси.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Михаела успя да направи всички свои врагове в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Провал след провал в червената кухня и непрекъснатите караници на висок тон взеха жертва и това е Кирил, който се превърна в поредния елиминиран готвач. Участникът влезе с висока заявка и впечатляваща биография, но така и не показа какво може. Кирил бе сред основните виновници за провалената …

Блиц Новини
Въпрос за планети провали Радо от Сливница в „Стани богат“

Кадри бТВ Радослав Иванов от Сливница достави удоволствие на зрителите с играта си в „Стани богат“ тази вечер. Радо, който изгражда системи за видеонаблюдение и прави исторически възстановки на ключови битки от българската история, не се затрудни с първите пет въпроса и стигна лесно до първата си сигурна сума от …

Блиц Новини
Скандалният Емрах Стораро се навърта около Натали Трифонова

кадри bTV, Инстаграм/Натали Трифонова Безспорно най-големият скандал в “Денсинг старс” до момента е целувката, която залепи Емрах Стораро на партньорката си Веселина по време на тангото им. Непозволеният интимен контакт би бил причина поп фолк певецът веднага да изхвърчи от шоуто във всяка страна, но явно не и в България. …

error: Content is protected !!