fbpx

В повече от 140 населени места в България: Данъкът за второ жилище ще се повиши поне двойно

Собствениците на второ жилище в морски и планински селища или балнеокурорти ще бъдат неприятно изненадани с по-висок данък догодина. Депутатите гласуваха по-високи ставки за над 140 населени места, включени в списъка на курортите. Там от години фигурират например Берковица, Кюстендил и Велинград, пише в. „Сега“.

Данъкът за наследствена къща в тези градове, която не се ползва като основно жилище, ще скочи повече от двойно, гласят поправки в Закона за местните данъци и такси, приети от парламента миналата седмица.

В списъка на курортите от национално значение са още Стрелча, Банкя, Вършец, Котел, Баня (Карловско), Павел баня. В този списък са включени почти всички градчета и села с минерални извори, както и планински селища като Априлци, Елена, Етрополе, Клисура, Копривщица и десетки други. Сред климатичните морски курорти с национално значение са Варна – от Златни пясъци до нос Галата, както и Бургас.

Промяната бе направена почти без никакви дебати между първо и второ четене на данъчните закони по предложение на НФСБ. Мотивът е, че държавата трябва да си прибере дължимото от апартхотелите по морето и ски курортите, които се отдават под наем на туристи, без собствениците им да плащат и стотинка за това на хазната.

Оказва се обаче, че промяната обхваща много по-широк кръг данъкоплатци. В списъка на курортите с национално значение са записани 42 селища. В тях общинските съвети от догодина ще налагат данъчни ставки за всички имоти, които не са основно жилище, в диапазона от 5 до 7 промила върху данъчната оценка. Това е неколкократно повече от сегашните от 0.1 до 4.5 промила. За населените места от списъка с курортите от местно значение, които са около 100, данък сгради ще бъде от 4.5 до 6 промила върху данъчната оценка на имота.

Догодина са местните избори и се очаква кметовете да не предприемат резки промени с налозите. Но дори минимална ставка от 5 промила ще докара поне двойно поскъпване, защото сега 80% от местните управи прилагат ставка от 2 промила.

Освен за основно жилище новите по-големи ставки няма да се прилагат и когато собственикът е регистрирал апартамента или къщата си като място за настаняване по смисъла на Закона за туризма, т.е. плаща корпоративен данък за приходите от туристи. Президентът наложи вето върху промените, но то бе отхвърлено от управляващото мнозинство.

Няма да ги плащаме така както постъпват правоимащите, данъкът има давност 5 години след този срок ти опрощават задължението. Нищо не печелят само нагнетяват атмосверата.

Само, че на 3-тата година, ако не си платил си даден на съдия изпълнител за задължения към общинския бюджет и давността се прекъсва и си ги взимат с лихвите……

блажени са вярващите- за какво са частните съдебни изпълнители , то по селата за 50 лева дават бабите на тях не чакат 5 години
минат

3 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

USA news
Horoscope for Friday, April 19: Do not access the Internet through the phone zodiac sign

Pixabay Libra should not go online on April 19. Here is the horoscope of the Lama: Aries Today you can not only have a pleasant time, but also achieve significant changes in your personal life, which will be of a positive sign. Indeed, this will require patience and caution, but …

Блиц Новини
Скандално твърдение в „Ергенът” накара българките да намразят Алек

кадри bTV Има и ли няма „проникване”? Този въпрос тормози феновете на „Ергенът” още от сряда вечер, когато Валерия подлуди имението с твърдението, че любовната игра между нея и Алек от игра си е станала същински акт. На кадрите в анонса на следващия епизод на любовното риалити се виждат разгорещени …

Блиц Новини
Козунаци от 2 до 100 лв на пазара

Кадри България он ер. Остава по-малко от месец до светлия празник Великден и темите за козунаци и яйца се завъртяха.  Увеличават се и проверките за качеството и цената на козунаците, казват от Сдружението за достъпна и качествена храна. Ако козунакът от магазинната мрежа е без етикет, е притеснително, тъй като …

error: Content is protected !!