fbpx

В НАТО запомниха името на този наш ефрейтор, шашна ги с невъзможен изстрел

снимка Armymedia.bg

Снайперист от Българската армия се отличи с уникален изстрел, поставяйки рекорд на състезание в Германия за военни снайперисти от НАТО с участието на 19 нации, съобщи Дарик радио.

Ефрейтор втори клас Крум Хаджипетков от 31-и механизиран батальон е поразил мишена на разстояние 1.5 километра, с размери 50 см на 1 м. Постижението му е обявено за рекорд, тъй като стандартното разстояние за стрелба по такава мишена е от 200 м до километър.

Съобщава се, че при стрелба на най-къса дистанция от 106 м ефрейтор Хаджипетков е успял да изстреля три куршума с такава точност, че те да попаднат на едно и също място върху мишената и да се „набият“ един в друг. Това според законите на балистиката се смята за невъзможно.

На състезанието българският боец е стрелял на 830 м и на малко над 1 км с различни оръжия. Уникалното при изстрела му на 1.5 км е, че той e стрелял с една ръка, с пушка, подпряна на раницата му. Преди тази стрелба е имало крос от 21 км бягане със снаряжение и раница с пясък – общо около 25 кг. Това значително затруднява точността, но въпреки това той е постигнал рекорд. На това разстояние са участвали още американци, холандци, финландци и др. Само българският снайперист обаче е успял да уцели мишената, при това още с първия изстрел.

При толкова далечни изстрели се вземат предвид много показатели, дори въртенето на Земята и въздушните течения. Най-голямо влияние има вятърът. Той е най-непредвидим и може да духа от няколко посоки с различни скорости. При изстрела на българина е имало сравнително лек вятър.

Негов колега финландец е наблюдавал мишената на 1.5 км разстояние и е потвърдил попадението, а германски военен е изчислил разстоянието с прецизен лазерен далекомер и е отчел останалите специфични данни и замервания. Двамата са се подписали за рекорда, който сънародникът ни е постигнал при стрелбата.

При другото си, почти нереално постижение, ефрейтор Хаджипетков е стрелял на разстояние от 106 м, като е постигнал абсолютно идентични попадения с три куршума и ги е „нанизал“ един върху друг. На 252 м трите му изстреляни куршума са попаднали в обем от десет стотинки, на 500 м и малко над тях е уцелил топче за тенис на маса. На 800 м е поразил портокал в центъра.

За състезанието се е подготвял в Хасково, на стрелкови полигон, където бойците тренират с оръжия, които са на въоръжение в Българската армия.

Ефрейтор Крум Хаджипетков признава, че да бъде снайперист е детската му мечта. Още когато е бил на 7 години е искал да уцели капачка от бутилка, но не е знаел как. Тогава е стрелял със спортна пушка с оптика с четирикратно увеличение, което е твърде малко. Той си е поставил за цел да улучи капачката от 50 м. Измислил начин да постигне точна стрелба и успял да порази целта с първия изстрел.

„Още пазя тази капачка и това ме мотивира да стана снайперист“, спомня си днес ефрейтор Хаджипетков.

Какво по хубаво да сбъднеш някоя.от мечтите си!Браво!

Браво на това момче Използвай тази си дарба дадена ти от Бог и усьвьршенствана с твоя труд за добри дела и може би един ден твоя изстрел да спре ужасяващо зло за човечеството. Да бьде! Амин!

Е,това е!Как да не се гордея,че съм българка!

5 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Снаха спря играта на свекърва си в „Стани богат“

Кадри: бТВ Ваня Балтакова, която дълги години е работила в библиотеката на Софийски университет, а сега е пенсионер, се представи на високо ниво в „Стани богат“ и спечели 5000 лева. За 1000 лева тя бе попитана: „С проектирането на какви обекти се занимава основно ландшафтната архитектура“?“ – Паркове и градини, …

Блиц Новини
Киара след изгонването: Губила съм си времето в „Ергенът”

кадри bTV Поредната отпаднала от „Ергенът” хубавица заяви, че след като е изгледала предаването, си е дала сметка, че си е изгубила времето да преследва Алек. Киара Маджарова осъзнала това след като чула коментар от главния герой в шоуто, че не е негов тип човек, въпреки че го привлича по …

Hell's kitchen
Кой ще смени шеф Ангелов в „Хелс китчън”? Всички тръпнат в очакване

кадри Нова телевизия Кой ще води Кухнята на Ада, след като шеф Виктор Ангелов хвърли куртката? Въпросът вълнува всички фенове на шоуто, които видяха драматичния изход на водещия в сряда вечер. Шеф Ангелов се отказа да се занимава повече с кандидатите за наградата от 100 000 лева, след като те …

error: Content is protected !!