fbpx

В Австрия са го измислили: Вземаш книжка, но обучението за шофьор продължава още 1 година след това

Източник: СБА, www.sba.bg

Франц Шьонбауер от Центъра за обучение на шофьори към австрийския автомобилен клуб ÖAMTC взе участие в конференцията „Заедно за по-безопасни пътища“, организирана от СБА. В своята презентация той обърна специално внимание на успешния австрийски модел при обучението на млади шофьори, както и на обучението на децата на пътна безопасност, което започва още от най-ранна детска градина.

В Австрия можеш да се запишеш на курс на 15 години и шест месеца. Това важи само за леки автомобили. За мотоциклетите е от 16 години. Първата част е теория, след това се взимат първите часове по кормуване. После имаш възможност да избереш дали да продължиш цялото си обучение в школата или да се учиш самостоятелно с придружаващ шофьор. Когато избереш вторият вариант, трябва да изминеш задължително 3500 км с придружаващото лице. Можеш да вземеш изпита, когато си на 17. И едва след придобиването на книжката можеш да шофираш сам, обясни Шьонбауер. Тук обаче идва една важна подробност – това е само първата част от обучението, а следващата тепърва започва и продължава цяла година.

„Втората част от обучението това са 12-те месеца, след като човек получи книжката си. Казахме вече, че получаваш книжка и вече имаш право да шофираш самостоятелно без придружител. После обаче трябва задължително да караш допълнително в школата си, където ти наблюдават поведението. Общо трябва да минеш три модула в рамките на 12-те месеца след взимане на свидетелството, през което време те наблюдават и оценяват“, разказа австрийският специалист.

Моделът е въведен през 2003 г. Сравнихме броя на загиналите млади шофьори от 2001 г. до 2016 г. Още през първата година има 71% намаление на броя на загиналите при младите водачи.

Франц Шьонбауер добави, че и в Австрия има определени проблеми в поведението на шофьорите, най- вече употребата на телефон по време на шофиране. В Австрия има много повече случаи на инциденти след използване на мобилен телефон, отколкото след употреба на алкохол. „Да кажем, че шофираш с 50 км в час в града, ако трябва внезапно да спреш на пешеходна пътека, ти трябва разстояние от 15 метра в секунда. Това е много. Затова имаме отворени кампании, за да покажем на хората, че не е добре използването на телефони по време на шофиране“, обясни експертът.

Ако в Австрия те хванат в нарушение, трябва да платиш на момента на пътя на полицая.

Това не води ли до корупция? Не, не и в Австрия. Ако получиш глобата с фиш, трябва да го платиш. Иначе се начисляват лихви, накрая може да отидеш и в затвора.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Снаха спря играта на свекърва си в „Стани богат“

Кадри: бТВ Ваня Балтакова, която дълги години е работила в библиотеката на Софийски университет, а сега е пенсионер, се представи на високо ниво в „Стани богат“ и спечели 5000 лева. За 1000 лева тя бе попитана: „С проектирането на какви обекти се занимава основно ландшафтната архитектура“?“ – Паркове и градини, …

Блиц Новини
Киара след изгонването: Губила съм си времето в „Ергенът”

кадри bTV Поредната отпаднала от „Ергенът” хубавица заяви, че след като е изгледала предаването, си е дала сметка, че си е изгубила времето да преследва Алек. Киара Маджарова осъзнала това след като чула коментар от главния герой в шоуто, че не е негов тип човек, въпреки че го привлича по …

Hell's kitchen
Кой ще смени шеф Ангелов в „Хелс китчън”? Всички тръпнат в очакване

кадри Нова телевизия Кой ще води Кухнята на Ада, след като шеф Виктор Ангелов хвърли куртката? Въпросът вълнува всички фенове на шоуто, които видяха драматичния изход на водещия в сряда вечер. Шеф Ангелов се отказа да се занимава повече с кандидатите за наградата от 100 000 лева, след като те …

error: Content is protected !!