fbpx

Вътрешната комисия отхвърли ветото на президента за цензурата

Канал 3

Депутатите от Комисията по вътрешен ред и обществена сигурност отхвърлиха ветото на президента Румен Радев върху промените в Закона за личните данни. (ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ТУК)

Както „Петел“ писа първият резултат от закона на ГЕРБ е, че доказани престъпници, сред които изнасилвачи и наркотрафиканти, започнаха да изнудват медиите да махат снимките и имената им от сайтовете. (Прочети тук: https://petel.bg/Parvi-rezultat-ot-zakona-za-tsenzura-na-GERB–Advokati-na-dokazani-izvergi–iznasilvachi-i-pedofili-iznudvat-mediite-da-im-mahat-imena-i-snimki–za-da-pochnat–nov-zhivot-na-chisto–__301735)

Не разглеждаме ветото на държавния глава като начин на конфронтация между институциите, коментира по време на повторното обсъждане шефът на комисията Цветан Цветанов. Всички промени са направени осъзнато и с достатъчно добре информирани мотиви от всички членове на цялата работна група, каза той.

Защитата на личните данни е ценност на демократичните общества така, както и свободата на словото, обясни Цветанов и допълни, че правата могат да бъдат ограничени само при непропорционалност.
Демократичните общества трябват да търсят баланс, а не нарушаването му. Липсата на баланс може да създаде опасни прецеденти, предупреди председателят на ПГ на ГЕРБ.

снимка: Канал 3

Според проф. Емилия Друмева, президентски съветник по правните въпроси, ветото на президента Румен Радев не е инструмент на конфронтация, а това е класически компонент на конституционната държава, основана върху фигурата на проверки.

Стремежът да се даде готова и абстрактна формула за балансирана преценка не поверява, а гарантира допълнително напрежение. Държавата трябва да се грижи за правата и мярата на личните данни, призова проф. Друмева.
Според нея мотивите и целта на изменението на закона е добронамерено и легитимно, но начинът, по който е подходен не е постигнат балансът.

В началото на февруари Румен Радев упражни правомощията си и върна за ново обсъждане в Народното събрание разпоредбa от Закона за изменение и допълнение на Закона за защита на личните данни с възражения срещу установените с 26 критерии при обработването на лични данни за журналистически цели и за целите на академичното, художественото или литературното изразяване.

Моля,обяснете ми -как и по какъв начин „разковахте“ Президента!

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Шеф Кустев за скандала със Сашо Кадиев: Преди да ме ядоса, да пита майка си!

кадри bTV От няколко дни зрителите на bTV очакват с интерес новия епизод на „Аз обичам България”. Основният им мотив е да видят ще яде ли Сашо Кадиев бой от шеф Кустев. От кадрите в аноннса за играта се вижда, че актьорът и звездата на „Мастършеф” не просто се карат, …

Блиц Новини
Мила Михова вдигна скандал на Криси от „Ергенът” на живо по БТВ

кадри bTV Оперната певица Мила Михова надскочи ролята си на коментатор на любовното риалити „Ергенът” и буквално се скара на една от отпадналите участнички. Това беше Криси Горджъс, която в последните епизоди беше особено заядлива, най-вече към една от останалите „ергенки” – Екатерина. Михова реши да използва студиото на bTV, …

Блиц Новини
Снаха спря играта на свекърва си в „Стани богат“

Кадри: бТВ Ваня Балтакова, която дълги години е работила в библиотеката на Софийски университет, а сега е пенсионер, се представи на високо ниво в „Стани богат“ и спечели 5000 лева. За 1000 лева тя бе попитана: „С проектирането на какви обекти се занимава основно ландшафтната архитектура“?“ – Паркове и градини, …

error: Content is protected !!