fbpx

Втори голям инвеститор бяга от България за една седмица. Затварят три завода с 1400 души

Автор Капитал, снимка varnahot.com

Automotive Leather Company (ALC) прекратява изцяло дейността си в България и изнася дейността си в съседна Румъния! Компанията имаше три завода у нас, където се произвеждаха кожени автомобилни тапицерии. В заводите на компанията до днес работеха над 1400 души.

Решението за закриване на бизнеса е взето от собственика на ALC – канадската Exco Technologies, а работниците са били уведомени в петък, научи „Капитал“ от управителя на българската компания Шон Бош, пише „Капитал“.

„Само за седмица това е втори пореден инвеститор, който се изнася от “благоприятния” бизнес климат у нас. Преди дни и компанията “Нестле” обяви, че затваря завода си за сладолед във Варна и също изнася дейността си в Румъния., коментира изданието varnahot.com

Анализ на ситуацията прави пък вестник „Капитал“

Крайната стъпка идва на фона на влошаващи се финансови резултати през последните две години в комбинация с липса на работна ръка и ценови натиск от клиентите.

През 2017 г. „АЛС България“ понижи приходите си с 24% до 122.7 млн. лв., а загубата се задълбочи от 1.4 до 8.6 млн. лв. За 2018 г. все още няма обявени резултати. Перспективите за развитие в бъдеще явно са оценени от Exco Technologies като неблагоприятни заради задълбочаващия се недостиг на работна ръка. В същото време „АЛС България“ не е успяла да договори корекция на цените с най-големия си клиент, която да отрази разходите за производство, уточни Бош. Дружеството работи основно за BMW, като през последните години прави тапицерии главно за Mini.

Интересно е да се отбележи, че резултатите на германския производител на луксозни автомобили BMW показват, че през декември продажбите на модела Mini са намалели с 11.3%, а за цялата 2018 г. – с 2.8%. Това е единственият бранд на групата, който отчита по-малко продажби в сравнение с предходната година.

Първи сигнали

Първите индикации за проблеми в българската компания се появиха миналата есен, когато в отчета си за тримесечието до края на септември Exco Technologies съобщи, че предвижда „допълнително да се намали отпечатъкът на ALC в България“ като начин за подобряване на финансовите резултати на самата група. Тогава Бош коментира, че е взето решение компанията да премести завода си в Благоевград в по-малко помещение. Към онзи момент обаче нямаше планове за закриване на производство.

Решението за откриване на трети завод в Благоевград след първите два в Ихтиман и Мусачево край София беше провокирано от недостига на работна ръка в района на столицата. В новата локация компанията добави производство на кожени калъфи за волани към листата си и планираше да оборудва още едно помещение за тапицерии за седалки. Дори и там обаче АЛС не успя да намери достатъчно хора. От компанията често са посочвали като проблем и това, че около 10% от работниците не идват редовно на работа.

И тези търсят бели роби – да работят без пари.

Ще бягат ами ,то тука няма живот – вечно си длъжник ! Докога ? ОСТАВКА !

Нали в Румъния заплатите са по-високи?! Не е това,за белите роби…По-скоро е другото ,в края на статията -че не се намират свестни работници,които да ходят НА РАБОТА ВСЕКИ РАБОТЕН ДЕН, дори не са написали „квалифицирани “ ,а само „дисциплинирани’.

Оставка защо? Понеже българинът е мързелив и не иска да работи?

4 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

error: Content is protected !!