fbpx

Всички ходят до Кипър, но само вие ще можете да надникнете в тази забранена и мрачна част от столицата му

pochivka.blitz.bg

Кипър е една от най-популярните дестинации за почивка в Европа. Островът на Афродита предлага изключително разнообразни варианти за приятна и пълноценна почивка: великолепни плажове и условия за спокойна семейна ваканция, впечатляващи екскурзии, обиколки на манастири и антични забележителности.

Столицата Никозия предлага не по-малко разнообразие от интересни места за посещение на туристите. Тя има стара част, градски стени и няколко интересни музея.

Има едно място в сърцето на Никозия, обаче, в което почти никой не може да припари. През септември със специално разрешение там беше допуснат фотографът Роман Роброек, който направи забележителни снимки и разказа историята на много красиво, но застрашено от голяма опасност място.

Преди дни Роброек показа снимките си от Зелената линия – буферната зона на ООН в Кипър, която разделя северната турска от южната гръцка част. Тя минава точно през средата на Никозия, където е нейната стара част. През 2013 година тя беше включена в списъка със застрашеното културно наследство на Европа.

Фотографът е бил допуснат в зоната с ескорт от въоръжените сили на ООН. На конференцията на организацията Европа Ностра той разказва какво е видял и алармира за тежкото състояние на забележителните сгради, които могат да бъдат изгубени завинаги. Ето какво разкрива той, цитиран от „Сайпръс мейл“:
„Първите сгради, които видях и снимах, бяха училищата „Агиос Касианос“. Те представляват много интересен комплекс от две неокласически сгради от началото на 20-и век, едната от коит после станала детска градина.

Църквата „Свети Георги“ се намира в същия комплекс и е много важен паметник. Датира от 17-и век, построена е от дялан камък, а по-късно е променяна отново.

Срещу църквата е „Къщата на Ани“, наречена на жена, отказала да я напусне след създаването на буферната зона. Дипломацията на ООН не могла да я изкара от там. Тя продължила да живее в къщата и войниците на ООН редовно я придружавали на пазар да си купи храна. Еди ден, когато не забелязали никакво движение вътре, те влезли в къщата и я открили мъртва. Нямало кой да уреди погребението и войниците платили за него. Ани била на 90 години, когато починала. Историята ѝ, обаче, още е жива.

По-надолу по улицата се натъкнах на църквата „Свети Яков“ – един от най-важните паметници в буферната зона. Тя датира от 15 и 16 век, достроявана е и по-късно. Тя е от византийски тип, покрита с два пресичащи се кръгли купола. Църквата е част от комплекса на манастира „Свети Яков“.

В един момент пресякохме буферната зона на улица „Ледра“. В единия ъгъл се намира известният хотел „Олимп“. Преди десетилетия той е бил един от най-важните хотели в града зад стените. Богатството на архитектурните му елементи, както и широките зали вътре и големите стаи, разкриват значимостта на сградата и голямата ѝ роля в сърцето на икономическия и социалния живот преди години. От 1974 година сградата е изоставена на произвола на времето. Само част от фасадата е възстановена. Изглежда изумително“.

Роброек прави снимки на още няколко забележителни с архитектурата си сгради, повечето от които са били в центъра на някокогашния търговски живот. Той посещава и бивши бази на ООН, разказващи мрачни и любопитни истории от времето на най-голямото напрежение между гърци и турци на острова.

 

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

Блиц Новини
Проф. Рачев: Хората тръгнаха по любимите ми камизолки заради температурите

Кадри БТВ Няколко дни с високи температури напомниха, че лятото не е далеч, но циклон ни върна в реалността като понижи температурите, дори и под обичайните за това време на годината. Динамично и хладно време, паднаха хубави валежи точно където трябва. Вече не се притесняваме за туризма по черноморието. Как …

error: Content is protected !!