fbpx

Всички собственици на стари коли ще онемеят като прочетат тези сметки, свързани с данъците

Новите данъци за старите автомобили догодина ще струват 20 милиона лева допълнително на собствениците им. Това показват сметките на финансовото министерство в проектобюджета за 2019 г., предава bTV. Държавата като цяло планира да събере повече приходи догодина. Очакванията са с вдигането на заплатите, от данъци и осигуровки в хазната да влязат над 3 милиарда лева повече.

За пръв път в сметките за държавния бюджет виждаме и какъв ще е очакваният ефект от отпадането на отстъпките за старите автомобили. Ако собствениците платят по-високите данъци, това означава 20 милиона лева повече приходи за общините. Държавата планира да събере и 215 милиона лева допълнително от тол такси и електронна винетка. Впечатление прави, че точно толкова ще се и похарчат за системата. Колата на Драган Вълчев е произведена през 1994 година. Той самият я кара от пет, подарък е от сина му. Използва колата рядко и затова е категоричен, че колкото и стар да е автомобилът му, едва ли замърсява околната среда толкова, че да му се вдигне данъкът. „Въобще не мисля да купувам нова, защото нямам възможност да купувам нова кола. От асоциацията на вносителите на автомобили смятат, че новите данъци за старите коли са увеличени символично и няма да имат ефект”, каза Драган Вълчев.

„Това е автомобил на 15 години. Данъкът му се повишава с 15 лева. Това увеличение не е драстично. Трябва да се обърнат данъците и колкото по-нов е автомобилът, толкова по-нисък данък да плаща”, каза Любомир Доросиев, зам.-председател на Асоциацията на вносителите на автомобили. И ако според икономисти промяната е стъпка в правилна посока, то не е ясно как точно са изчислени очакваните приходи от 20 милиона лева и дали ще бъдат събрани. „Ако в дадена област общият налог се повиши значително, възможно е да се прибегне до т. нар. данъчен туризъм и да се регистрират автомобили в съседни общини или такива с по-ниски данъци”, каза икономистът Калоян Стайков. Дори и това да не е масова практика, според анализаторите, с бюджета не се предлагат реформи, а на практика се разчита на по-високи данъци. „Правителството се е насочило към сибиране на повече приходи не чрез подобряване на събираемостта, а чрез увеличаване на данъчната основа, което противоречи на заявките, че данъци няма да се увеличават”, заяви икономистът Калоян Стайков. Държавата се надява да събере повече приходи и от по-голямото потребление заради заетостта и увеличението на заплатите.

Емил Доросиев , да духа супата!!

Това ли е икономиката на Гробаджийската Мафия.

Писна ми от псевдоспециалисти като този Драган Вълчев. Хайде да ми обясни с проста аритметика как 15 годишен автомобил с данък 180,00 лева при 30% увеличение на данъка разликата щяла да бъде само 15 лева? Втория ми въпрос към „математика“ Драган Вълчев е кой автомобил замърсява повече, стар с евро 3, който изминава 5000 км за година или нов с евро 5 или 6, който изминава 30000 км? Ало „специалисти, върнете се във втори клас, че явно сте го пропуснали!!!

Писна ми от псевдоспециалисти като този, който коментира увеличението. Хайде да ми обясни с проста аритметика как 15 годишен автомобил с данък 180,00 лева при 30% увеличение на данъка разликата щяла да бъде само 15 лева? Втория ми въпрос към „математика“ – е кой автомобил замърсява повече, стар с евро 3, който изминава 5000 км за година или нов с евро 5 или 6, който изминава 30000 км? Ало „специалисти, върнете се във втори клас, че явно сте го пропуснали!!!

Този псевдо специалист, който ви изглежа зле образован през 70-те и 80-те години беше изпитател -окончателен контрол на автобусите произведени в КА Чавдар не е лаик!!!

5 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Мистерия с изгонването на Васка от „Ергенът“, ето какво скриха продуцентите

кадри bTV, YouTube/Надкаст Огромната част от аудиторията на “Ергенът” са жени. Малкото мъже, които гледат риалитито, пък най-вероятно ще спрат, след като вече я няма Васка. Тя беше еднолична шампионка по мъжки интерес в този сезон и този факт се отбелязва от всички коментатори. Защо обаче Васка си замина? Официалната …

USA news
Horoscope for Friday, March 29: Your phone should not pick up a sign

Pixabay On March 29, Taurus better not pick up their phone. Here is the horoscope from the Lama: Aries During this day you will find a brother in reason. Or a sister. In other words, you will meet a member of the opposite sex who will think and feel the …

USA news
On March 29, Friday, name day celebrates a heroic name

On March 29, Friday, name day celebrates a heroic name On March 29, name day is celebrated by everyone who bears the name Marco. Marko is the ancient Hebrew for wrestler. According to the Latin reading, however, the name is translated as masculine. In the reign of Emperor Constantine the …

error: Content is protected !!