fbpx

Всички завиждат на Мартин за чудната му къща от стари гуми и стъклени бутилки! (снимки)

Австралиецът Мартин Френи е първият жител на Зеления континент, който си е построил къща от трамбовани в земята автомобилни гуми и празни стъклени бутилки. Нарекъл я Earthship – Земен кораб.

Домът му е напълно автономен. Електричеството се произвежда от слънчеви панели, а за миене се използва дъждовна вода.

Главната особеност на жилището е, че перфектно задържа топлината. През лятото в него е прохладно, а през зимата – достатъчно топло, за да не се използват отоплителни уреди, пише jenata.blitz.bg.

Дълги години Мартин Френи обмислял идеята да си направи къща от рециклирани материали. Целта му не била да спести пари, а да проучи дали е възможно старите автомобилни гуми да получат шанс за втори живот.

Все пак те са трудни за рециклиране, а при изгаряне нанасят огромна вреда на околната среда.

Първият си експеримент австралиецът направил през 2009 г. Тогава с помощта на екип от 20 доброволци изградил стена от гуми, чиято височина достигала до коляното.

Всички останали доволни от работата и взели решение да започнат изграждането на пълноценно жилище от стари рециклируеми материали.

Освен каучук, Мартин решил да използва и стъклени бутилки, които по цял свят отдавна се използват за изграждането на къщи.

Строителството на Earthship отнело близо 6 години. Мартин обаче не прекарал цялото си време на обекта.

От време на време на помощ му се притичвали доброволци както от Австралия, така и от други страни: Германия, Тайван и САЩ. Френи загубил точната им бройка, но със сигурност били над 100 души.

Работният план не бил много тежък. На ден войниците от трудовия фронт поставяли и трамбовали плътно в земята 10 гуми, като на всяка отделяли по 10-15 минути. Вършели и друга работа.

Широките празнини между гумите трябвало да се запълнят, трябвало да се направи покрив, да се изградят вътрешните комуникации: окабеляване, вентилационна система, локална канализация, да се помисли за събирането и съхранението на дъждовна вода…

В крайна сметка се получила една доста хубава и най-важното практична къща – Земен кораб.

Въпросът с топлината и светлината бил решен с издигането на стъклена стена в северната част на къщата.

В Австралия това е слънчевата страна.

Проблем срещнал със стъклените бутилки. Заради рециклирането, се наложило да купи нови.

Към къщата има и оранжерия с много зеленина и богата реколта от тропически плодове.

Вече няколко години Мартин Френи живее в къщата си от стари гуми и бутилки и се радва на отличен микроклимат. За топлина разчита на слънцето и земята.

Въпреки че в Австралия е доста топло, понякога през зимата е доста студено и дори пада сняг. Температурата в дома му обаче винаги е на комфортно ниво.

А през лятото, когато живакът в термометъра достига 40 градуса, в помещението цари приятна прохлада – около 20 градуса. /jenata.blitz.bg

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

Блиц Новини
Проф. Рачев: Хората тръгнаха по любимите ми камизолки заради температурите

Кадри БТВ Няколко дни с високи температури напомниха, че лятото не е далеч, но циклон ни върна в реалността като понижи температурите, дори и под обичайните за това време на годината. Динамично и хладно време, паднаха хубави валежи точно където трябва. Вече не се притесняваме за туризма по черноморието. Как …

error: Content is protected !!