fbpx

Всички говорят за Катрин Бауман – „жената зад черната дупка“! Но каква точно е истината?

автор: Ваня Милева, nauka.offnews.bg

Наскоро видяхме една от най-важните снимки, направени някога от човечеството: първото реално изображение на хоризонта на събитията на черна дупка.

Това постижение бе отбелязано и като важен повод да се покаже ролята на жените в науката. Д-р Катрин Буман (Katherine Bouman) 29-годишен постдокторант в MIT, изигра решаваща роля в създаването на образа и постигна широко признание в медиите за своя принос.

Преди две години стартира наблюденията си глобална мрежа от радиотелескопи като вниманието ѝ бе насочено към една активна черна дупка на около 54 милиона светлинни години от нас в центъра на галактиката Messier 87. От април 2017 г. екип от 200 учени работи неуморно, за да извлече информацията от тези данни и да ги сглоби и да получи в крайна сметка забележителната картина, публикувана тази седмица.

Заедно с екипа си, опитът на д-р Буман в областта на компютърните науки бе използван за писане на част от алгоритъма, който събра данните, за да се създаде крайният продукт.

Лабораторията по компютърни науки и изкуствен интелект на MIT написа в Twitter:

„Преди 3 години Кейти Буман от MIT започна да ръководи създаването на нов алгоритъм, за да произведе първото изображение на черна дупка.

Днес това изображение бе показано”.

View image on Twitter

Но внезапната слава, която е признанието на труда и таланта на Буман в доминирана от мъже област, не се хареса на някои интернет тролове. Те твърдят, че заслугата е на друг – Андрю Чайл (Andrew Chael), друг член на екипа на Event Horizon Telescope – и изтъкват, че всъщност той е  мозъкът зад снимката и е написал по-голямата част от кода.

Според някои тролове д-р Буман е станала популярна, само защото служи на пропагандата на левите и феминистките, а Чайл е свършил цялата истинска работа.

Някои преглеждат кода, за да проверят „дали действително е свършила работата“.

Това е смешно и погрешно и по няколко причини.

Първо, всеки програмист ще ви каже, че броят на редовете код не са критерий за ефективността му. И друго – големите проекти се правят от многобройни екипи. А Кейти винаги, когато е говорила за работата, е използвала „ние”, а не „аз”.

„Няма един алгоритъм или човек, които да са направили това изображение“, посочва Буман в пост Facebook .

„Изискваше се удивителния талант на екип от учени от цял ​​свят и години упорита работа за разработването на инструмента, обработката на данните, методиката за изобразяване и техниките за анализ, които бяха необходими, за да се извърши този привидно невъзможен подвиг“.

Андрю Чайл (Andrew Chael)

В дълъг Twitter пост, Чайл защити Буман като колега и приятел, приветствайки признанието за работата ѝ и посочи, че не е написал „850,000 реда код“, които хората се опитват да му приписват.

„Очевидно някои (надявам се, много малко) хора в интернет използват факта, че аз съм основният разработчик на eht-imaging software library(библиотеката за изобразяване на данните от ЕНТ), за да започнат ужасни и сексистки атаки срещу моята колежка и приятелка Кейти Буман. Спрете”.

„В нашата работа използвахме три независими софтуерни библиотеки за обработка на изображения (включително разработена от моя приятел @sparse_k). Въпреки че написах по-голямата част от кода за една от тези линии, Кейти има огромна заслуга за разработката на софтуера, който никога нямаше да работи без нейния принос и работата на много други, които писаха кода, отстраняваха грешките и изясниха как да се използва кода за обработка на данните от EHT. Заедно с няколко други, Кейти също разработи система за визуализация, която внимателно провери всичките три библиотеки и формира цялата статия ;

„Като резултат, това е може би най-провереното изображение в историята на радиоинтерферометрите. Радвам се, че Кейти е призната за работата си и тя вдъхновява хората като пример за женско лидерство в STEM*. Също така съм развълнуван, че тя посочва, че това е съвместна работа, включваща приноса на много млади учени, включително много млади жени учени“.

Заедно ние правим работата един на друг по-добра; броят на редовете предаден код не дава пълната информация за това кой колко е необходим. Така че, макар да оценявам поздравленията за резултата, за който работих много години, ако ме поздравявате заради сексистка вендета срещу Кейти, моля, спрете и прегледайте приоритетите си в живота“.

*STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) – Наука, технологии, инженерство и математика.

Има някои, като противоречивия психолог Джордан Питърсън, който твърди , че „не трябва да бъркате равенството на възможностите с равенството на резултатите“. Просто казано – момчетата и момичетата по силата на своята природа предпочитат да правят различни неща, без да се отчита огромния брой преплетени структурни и социални фактори, които допринасят за тази статистика.

View image on Twitter

Според статистика на ЮНЕСКО науката е доминирана от мъже: жените са само една четвърт от международната научна общност. Сред университетските преподаватели те са около десет процента, а сред членовете на национални академии на науките – по-малко от пет. (В България този проблем не съществува най-вече заради ниския статут на научния работник у нас)

Заради задействаният стереотип заплаха, кръгът се затваря – в науката преобладават мъжете, защото жените виждат в тези среди около себе си предимно мъже и не се чувстват добре в тази мъжка среда. Как да се реши проблема? Като се увеличи броят на жените в науката.

Увеличаването на броя на жените в науката не е самоцел – разнообразието винаги е полезно. Премахването на стереотипите и „традиционно приетите“ роли на жените в обществото ще бъде само от полза за самото общество, защото ще има повече качествени и талантливи хора в науката.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Снаха спря играта на свекърва си в „Стани богат“

Кадри: бТВ Ваня Балтакова, която дълги години е работила в библиотеката на Софийски университет, а сега е пенсионер, се представи на високо ниво в „Стани богат“ и спечели 5000 лева. За 1000 лева тя бе попитана: „С проектирането на какви обекти се занимава основно ландшафтната архитектура“?“ – Паркове и градини, …

Блиц Новини
Киара след изгонването: Губила съм си времето в „Ергенът”

кадри bTV Поредната отпаднала от „Ергенът” хубавица заяви, че след като е изгледала предаването, си е дала сметка, че си е изгубила времето да преследва Алек. Киара Маджарова осъзнала това след като чула коментар от главния герой в шоуто, че не е негов тип човек, въпреки че го привлича по …

Hell's kitchen
Кой ще смени шеф Ангелов в „Хелс китчън”? Всички тръпнат в очакване

кадри Нова телевизия Кой ще води Кухнята на Ада, след като шеф Виктор Ангелов хвърли куртката? Въпросът вълнува всички фенове на шоуто, които видяха драматичния изход на водещия в сряда вечер. Шеф Ангелов се отказа да се занимава повече с кандидатите за наградата от 100 000 лева, след като те …

error: Content is protected !!