fbpx

Всички ги правим: 15 чести грешки при прането, които направо съсипват дрехите ни! Никога повече дупка по блузата!

За да са дрехите ни винаги безупречни, първо трябва да се научим да ги перем правилно.

Днес ще ви покажем най-честите грешки, които могат да ни струват живота на любимите ни вещи.

Неправилното сортиране  Освен на цвета, трябва да се обърне внимание и на вида на плат: мъхнатите дрехи се перат само отделно, но кърпите никога не се перат заедно с изкуствена материя.
Неправилното отстраняване на петна  Не се изненадвайте, ако се появят дупки при яростното търкане на петната.

Петната трябва да се отстраняват внимателно. Най-добре е да не се търкат, а петното да се навлажни хубаво с парче бял плат.

Излишъкът от прах  Прекалено много прах – твърде много пяна, която може да задържи мръсотията по места като яката. Поради това там ще се натрупват бактерии, което е в противоречие със самата идея за прането.

Цип  Ципът е необходимо да се закопчае преди изпиране, тъй като зъбците могат да повредят други неща.

Копчета  А копчетата на ризи и други дрехи по-добре е да стоят разкопчани. В противен случай те може да изпаднат и нишките на дрехите бързо ще се разкъсат.

Твърде много белина  Белината прави тъканта по-слаба, така че опитайте едно изпитано средство от добрите стари времена: голям съд и няколко капки лимонов сок.

Пране на бански в автоматична пералня  Банските костюми, както и всякакви други дрехи от еластан и ликра е строго забранено да се перат в пералната машина. Само хладна вода и ръчно пране.

Даването на „почивка“ на пералната машина  Някои домакини дават на пералната машина „почивка“, като погрешно смятат, че няколко цикъла подред могат да доведат до счупване на пералнята. А много по-умно е да пуснете няколко перални подред: този подход позволява да се възползвате от преразпределението на топлина от предишния цикъл, като намалява потреблението на енергия.

Един цикъл за възглавници и одеяла  Ако перете пухени възглавници и одеяла в пералнята, след това ги изплакнете два пъти – пухът задържа пяната и само с едно изплакване тя може да остане вътре.

Безразборното използване  Най-трудното нещо след пране – да намерите чифта на всеки чорап. Опитайте поне веднъж да следвате правилото: първо чорапите, след това всичко останал – ще ви хареса резултатът!

Омекотител за кърпи  Омекотителят намалява абсорбиращата способност на кърпите, така че е по-добре да не се използва.

Претоварване Не е нужно да зареждате пералнята до пръсване – така барабанът може да се повреди и рискувате разкъсани дрехи и счупена машина.

Неправилното пране на пухени якета и палта  За да не се разпада пухът, поставете три топки за тенис в барабана. Те няма да позволят на пуха да се степа и ще разбият образувалата се пяна.

Използването на скъпи продукти за пране  Много от продуктите, с които сме свикнали, имат евтини аналози: солта връща яркостта на нещата, а тебеширът помага да се отървете от мазни петна. Сапунът избелва и премахва петна. Лимоновият сок може да се добавя за ароматизиране и омекотяване на прането.

Неправилната грижа за пералнята  Често мийте пералнята, не забравяйте, че отделението за прах и омекотител е подвижно в повечето перални. Тъй като отдолу се трупат много мръсотии, там трябва да измивате особено често. Не затваряйте капака на пералнята след изваждане на прането, за да може пералнята да изсъхне и да се проветри. Няколко пъти в годината пускайте един цикъл с гореща вода, смесена с бял оцет. Така пералнята ще бъде като нова!

 

lekuvai.bg

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
“Ергенът” разсипа здравето на Васка, получила паник атаки и припаднала

кадри bTV, YouTube/Надкаст Истински кошмар е изживяла любимата ергенка на мъжете Васка. Тоталното игнориране от страна на продукцията я докарало истински срив, разкри тя в подкаста “Надкаст”. Месеци след снимките на “Ергенън”, тя буквално припаднала от това, което видяла да се излъчва по bTV. “В началото бях много разочарована. Отрази …

Блиц Новини
Изгонената Силви към Ергена Алек: Ще си понесе последствията

Кадри БТВ От надпреварата за сърцето на „Ергенът“ отпадна една доста противоречива личност, а именно Силви, която се оказа нехаресвана от никой и дори дамите вътре се страхуваха от нея Не съм очаквала така да стане, беше изключително неприятно. Това бяха интриги, които Криси направи, но това си е за …

Блиц Новини
„Бригадата“ помага на семейство с девет деца

Кадри БТВ Този сезон на „Бригада нов дом“ е обърнат в помощ на многодетни семейства. Такива явно се намират в България, макар да не се срещат често. Хора, които са отдадени на семейството и децата получават и помощ от бригадата. След двойката с шест деца, чийто ремонт проследихме вече, сега …

error: Content is protected !!