fbpx

Всеки вход ще определя сам размера на таксата Сградна инсталация?

Промените в Наредбата за топлоснабдяването са козметични. Това мнение изрази омбудсманът на България Мая Манолова на дискусия по темата.

Промените в наредбата предвиждат всеки вход или блок с един вход да определя размера на такса сградна инсталация. Според измененията тя трябва да варира между 20 и 40%.

Въз основа на какви аргументи енергийното министерство е взело това решение, запита днес Мая Манолова, цитирана от Дарик радио. Тя изтъкна, че хората в един вход имат различни интереси.

Манолова смята, че не са предприети мерки срещу кражбите на топло и не са заложени такива в измененията на наредбата. Омбудсманът напомни, че съществува забрана за демонтиране на радиаторите, което се явява пречка и предизвиква недоволство сред много граждани.

Промените в Наредбата за топлоснабдяването идват в навечерието на очаквано решение на Върховния административен съд (ВАС) за такса сградна инсталация. Очаква се това решение да бъде окончателно.

Миналата година тричленен състав на Върховния административен съд отмени такса сградна инсталация, но въпреки това енергийното министерство обжалва това решение.

Изобщо не следва да има такава такса. Не следва да има такса и за преминаване на тръби през жилището. Tоплофикация да си ги изведе от вън. Не следва жилище което не ползва парно, а се отоплява с климатици или друг вид отопление, да плаща част от парното защото по същата логика и това жилище отоплява съседните апартаменти.
Не следва да заплащат парно и необитаемите жилища ако са заявили, че няма да полват услугата. За такива жилища Топлофикация следва да осигури невъзможност за криминално ползване на отопление. Защо от както има Топлофикация не е осигурено извеждане на тръбите навън от апартаментите,а това положение се ползва за рекет и натиск върху живеещите .
Справедливо е парно да заплащат само жилищата които ползват услугите на Топлофикация.

Има и друга гледна точка, обаче. Когато съседите ти са изключили парното си, а ти отопляваш студените стени и парно на макс не стига да се стоплиш. Защо тази зградна инсталация да взима топлофикация. Да печели от нищото. Тази такса да се разпределя между ползващи парно, които отопляват студените съседски стени.

2 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Киара след изгонването: Губила съм си времето в „Ергенът”

кадри bTV Поредната отпаднала от „Ергенът” хубавица заяви, че след като е изгледала предаването, си е дала сметка, че си е изгубила времето да преследва Алек. Киара Маджарова осъзнала това след като чула коментар от главния герой в шоуто, че не е негов тип човек, въпреки че го привлича по …

Hell's kitchen
Кой ще смени шеф Ангелов в „Хелс китчън”? Всички тръпнат в очакване

кадри Нова телевизия Кой ще води Кухнята на Ада, след като шеф Виктор Ангелов хвърли куртката? Въпросът вълнува всички фенове на шоуто, които видяха драматичния изход на водещия в сряда вечер. Шеф Ангелов се отказа да се занимава повече с кандидатите за наградата от 100 000 лева, след като те …

Hell's kitchen
Шеф Ангелов предложи работа на Гатьо, а Алекс и Бони се захапаха

кадри Нова телевизия Риалити героят Пеньо Гатевски – Гатьо има възможности на готвач, които да му осигурят работа във всеки софийски ресторант. Този комплимент направи шеф Ангелов на „гладиатора” в „Хелс китчън”, като в думите му нямаше и капка ирония. Похвалата дойде след като бившият рейнджър сготви перфектно месо от …

error: Content is protected !!