fbpx

Време е да си кажем истината – за Батак, за ДПС и за това, което кипи под повърхността на обществото

К.К. (философ)

Минута мълчание трябва да запазим не само на 17 май, деня на клането в Батак, а всеки път, когато си спомним за зверствата по време на Османското иго. И то не само на тези, на които българите са били жертва, а и на всички варварства, които са понесли народите под властта на султаните. И за това не са нужни никакви парламентарни процедури, официални решения или декрети. Това е въпрос на обикновен хуманизъм и елементарна почит към историята.
За съжаление, това, на което станахме свидетели в Народното събрание през миналата седмица, няма нищо общо със споменатите понятия. Това е грубо политиканстване… Но това е отделна тема.
Фактът, че неколцина депутати са толкова дебелооки, че да създадат толкова грозен скандал с незачитането на общата воля на парламента, е покъртителен. Фактът обаче, че това са народни представители от ДПС, не е никаква изненада.
Много често тази партия е демонстрирала надменност спрямо останалите политически сили. Много отдавна „извиването на ръце“ се е превърнало в нейно основно средство за действие.
Защо ли? Защото ДПС винаги има своите твърди избиратели. И не защото тази партия е направила нещо кой знае колко за българските граждани с турски имена и произход. Просто съществуването на ДПС ги кара да се чувстват специални.
Искате пример? Ето ви едно мнение в интернет, което обяснява за какво става въпрос:
„ЗАЩО ИСКАТЕ ДЕПУТАТИТЕ ОТ ДПС НАСИЛА ДА ПРАВЯТ ТОВА, КОЕТО НЕ ИСКАТ? БЪДЕТЕ БЛАГОДАРНИ, ЧЕ СА ИСКРЕНИ, НЕ МОЖЕ НАСИЛА ДА ГИ НАКАРАТЕ, НИТО ТЯХ, НИТО ЕЛЕКТОРАТА, ДА ПОЧИТАТ НАСИЛА КАКВОТО И ДА Е!“
Това написа като коментар във Фейсбук потребител с името Ахмет Караали. Естествено, след този коментар по негово отношение се изсипаха десетки отговори и хули на българи, за които историята е твърде важна. Но за съжаление май нито един от тях не съдържаше най-важния отговор. А той е прост: Депутатите са задължени да работят за единството и благото на България, тяхното положение на народни представители зависи от това. И нещо повече – положили са клетва!
А поведението на ДПС е точно обратното на този принцип.
И тук трябва да отворим една скоба и да кажем – и не само на ДПС. Повечето български депутати се държат не като народни представители, а като брокери на икономически интереси и групировки. Всъщност, те дори не го и крият. Просто няма кой да им потърси сметка за това.
Междувременно, българското общество се раздира от емоции по изгубените си ценности. Това води някои към краен национализъм, други – към окончателна емиграция и скъсване на връзките с Родината, която вече хич не им е толкова мила.
А колкото го автора на споменатия коментар – имам лоша новина за него, защото колкото и да живее със съзнанието на турчин, той всъщност си е българин, като всички останали граждани на тази страна. Защото въпросът изобщо не е в етноса. Въпросът е в мисленето. Всеки, който се радва на безотговорното поведение на няколко депутати в парламента, не е нищо повече, от тяхна наивна жертва. А да сме наивни жертви на политиците е толкова изконно българско… Това поне никой не може да го отрече!

ТАЗИ ТАКА НАРЕЧЕНА „партия
НЯМА МЯСТО В БЪЛГАРИЯ !

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Киара след изгонването: Губила съм си времето в „Ергенът”

кадри bTV Поредната отпаднала от „Ергенът” хубавица заяви, че след като е изгледала предаването, си е дала сметка, че си е изгубила времето да преследва Алек. Киара Маджарова осъзнала това след като чула коментар от главния герой в шоуто, че не е негов тип човек, въпреки че го привлича по …

Hell's kitchen
Кой ще смени шеф Ангелов в „Хелс китчън”? Всички тръпнат в очакване

кадри Нова телевизия Кой ще води Кухнята на Ада, след като шеф Виктор Ангелов хвърли куртката? Въпросът вълнува всички фенове на шоуто, които видяха драматичния изход на водещия в сряда вечер. Шеф Ангелов се отказа да се занимава повече с кандидатите за наградата от 100 000 лева, след като те …

Hell's kitchen
Шеф Ангелов предложи работа на Гатьо, а Алекс и Бони се захапаха

кадри Нова телевизия Риалити героят Пеньо Гатевски – Гатьо има възможности на готвач, които да му осигурят работа във всеки софийски ресторант. Този комплимент направи шеф Ангелов на „гладиатора” в „Хелс китчън”, като в думите му нямаше и капка ирония. Похвалата дойде след като бившият рейнджър сготви перфектно месо от …

error: Content is protected !!