fbpx

Внимание! US учени разкриха какви опасности крият газираните напитки

Рискът от инсулт или деменция нараства драстично с приемането на диетични газирани напитки, съдържащи заместители на захарта, твърди Американската асоциация по сърдечни заболявания, пише zdrave.to.

Според резултатите от изследванията, популярните в горещините напитки значително увеличават риска от фатални заболявания. Според доклада на изследователите от САЩ дори пиенето на една бутилка сода на ден води до тройно увеличаване на вероятността от инсулт и възможността от поражение с деменция нараства 2,9 пъти.

Причината за тази опасност учените обясняват с ​​факта, че в напитките се съдържат различни изкуствени подсладители, които може би предпазват от наддаване на тегло, но в същото време отравят тялото с вредни вещества.

По-специално, лекарите казват, че съдържащият се аспартам разгражда в тялото токсичните фенилаланин, аспарагинова киселина и метанол.

Тъй като това вещество има свойството да се натрупва в мозъка, то води до повишена активност на клетките на този орган. Токсичният ефект е и върху черния дроб, в допълнение вредните вещества се отлагат и в чревния тракт.

Американските изследователи също така предупреждават да спрем да утоляваме жаждата си по този начин, тъй като киселината в състава им кара тялото да старее по-бързо, а също така задушава и разрушава тъканите.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

Блиц Новини
Проф. Рачев: Хората тръгнаха по любимите ми камизолки заради температурите

Кадри БТВ Няколко дни с високи температури напомниха, че лятото не е далеч, но циклон ни върна в реалността като понижи температурите, дори и под обичайните за това време на годината. Динамично и хладно време, паднаха хубави валежи точно където трябва. Вече не се притесняваме за туризма по черноморието. Как …

error: Content is protected !!