fbpx

Внимание, шофьори! Внесени са важни поправки в Закона за движение по пътищата

auto.blitz.bg

При отворени врати на трамваите на спирка автомобилите ще бъдат задължени да спрат и ще могат да потеглят едва след като вратите се затворят. Това предложение за промяна в Закона за движение по пътищата бе подкрепено от депутати от ресорната комисия в НС, пише Монитор.

Зам.-председателят на комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения в парламента Станислав Иванов се съгласи, че формулировката в закона за този казус трябва да предвижда в подобни случаи категорично указание водачите на автомобилите да спрат, а не както е сега е записано „ако е необходимо“. „Ще пледирам за тази промяна“, уточни депутатът от ГЕРБ.

„Има резон да се задължат водачите на автомобилите в такива случаи да спрат, особено при отворени врати на трамваите, при положение, че не се знае кой още ще се качва или слиза. Там има рискови ситуации и логично е да се приложи такава забрана за движение като превенция за сигурност“, каза председателят на същата парламентарна комисия Халил Летифов.

Според червения депутат Димитър Данчев, всички нови предлагани мерки трябва предварително да бъдат подложени на професионален анализ. „Трябва да се направи оценка дали подобна мярка би имала дисциплиниращ ефект, ще подобри сигурността и ще заостри вниманието на водача. Всяка мярка, получила положителна оценка от специалистите би следвало да се приеме и не виждам причина да не бъде включена в новия закон“, обясни народният избраник.

В чл. 65 на сегашния вариант на закон, в спирането не е задължително, а е използвана формулировката: „При движение в пътна лента покрай спиращо, спряло или потеглящо пътно превозно средство от означена с пътен знак трамвайна, тролейбусна или автобусна спирка водачът на нерелсовото пътно превозно средство е длъжен своевременно да намали скоростта, за да може в случай на необходимост да спре“. Промените в Закона за движение по пътищата бе качен за обществено обсъждане, чиито краен срок е днес.

Експертът по пътна безопасност Алекси Кесяков предложи на спирките да има и хоризонталната маркировка, защото тя е по-видима за водачите. Според него черта напряко върху платното с надпис „Спирка” може да е крачка към решаването на проблема.

Промените в Закона за движение по пътищата ще намалят рисковете по спирките на градския транспорт и случаите, когато между слизащите и качващите се на трамвая хора се движат коли./auto.blitz.bg  

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Майката на Митко от Цалапица: Започвам безмилостна борба!

Снимки ФБ и кадри БТВ Удар след удар понася борбената майка на Митко от Цалапица. Вече 8 месеца тя води ожесточена борба със съдебната система, от която иска единствено справедливи наказания за виновниците причинили смъртта на сина й. Атанаска Бакалова има и широката подкрепа на близки и не толкова хора, …

Hell's kitchen
Никол оцеля, ще готви в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Инфарктна за участниците резервация беше тази в последния епизод на Хелс китчън. Като водещи на двете кухни застанаха двама от най-добре представящите се, а именно Никол и Славейко. Борбата бе ожесточена и двата отбора завършиха на 2 секунди разлика. Според правилата Никол трябваше да напусне състезанието, но …

Блиц Новини
Мистерия с изгонването на Васка от „Ергенът“, ето какво скриха продуцентите

кадри bTV, YouTube/Надкаст Огромната част от аудиторията на “Ергенът” са жени. Малкото мъже, които гледат риалитито, пък най-вероятно ще спрат, след като вече я няма Васка. Тя беше еднолична шампионка по мъжки интерес в този сезон и този факт се отбелязва от всички коментатори. Защо обаче Васка си замина? Официалната …

error: Content is protected !!